BUĐ na hrani, OPASNA ili ne? Neke namirnice možete da jedete, a druge odmah bacite u đubre!

Šta je sigurno za konzumiranje, a šta bi trebalo preskočiti u širokom luku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ pvproductions

Potpuno je normalna stvar da se na hrani, nakon nekog vremena stvore buđ ili plesan.

Naši stari su imali običaj, (a i neki od nas, barem jednom u životu) pogotovo kad je u pitanju tegla džema ili slično, samo da skinu gornji sloj i onda nesmetano jedu ostatak, ali, postavlja se pitanje da li je to opasno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Šta uopšte i možemo da jedemo ako pobuđa?

Stručnjaci objašnjavaju šta je zapravo sigurno za upotrebu i pored pojave plesni, a šta bi ipak trebalo da bacimo u kantu za đubre.

Foto: Pixabay/ johnoghue

Sirevi

Na tržištu se može naći mnogo vrsta buđavih sireva, te je potpuno u redu jesti ovakve sireve. Ali, ako se na površini, primera radi, parmezana stvori plesan, ne paničite.

Kako navode stručnjaci iz Američkog Odeljenja za agrikulturu, kada se na tvrdim sirevima pojavi buđ, ona ostaje samo na površini, a ne prodire dublje unutra. Zato je potpuno u redu, da odsečete ubuđali deo i malo oko njega, a ostatak jedete. Kada uklonite buđ, ostatak sira umotajte u plastičnu foliju i držite u frižideru.

Suhomesnati proizvodi

Oni, na prvom mestu, uglavnom imaju dug rok trajanja, pa ne čudi to da se vremenom na njima zna stvoriti tanak sloj plesni. Ukoliko im nije istekao rok trajanja, odrežite spoljašnji sloj na kojem se stvorila plesan, a ostatak slobodno pojedite, navode stručnjaci za The Huffington Post.

Foto: Pixabay/ Bru-nO

Voće i povrće

Dok se ubuđala breskva mora baciti jer ima mekanu koru i gljivice su, verovatno, uhvatile unutrašnjost ploda, to ne morate učiniti s tvrđim voćem i povrćem. Na primer, šargarepa ili paprika nisu opasne za konzumaciju ako ih zahvati buđ, koju ćete odstraniti isto kao onu na siru ili suhomesnatim proizvodima.

“Ako je reč o čvrstoj namirnici koja ima nizak sadržaj vode, poput bundeve, bezbedno je da uklonite ubuđali deo i malo okolo”, kažu iz organizacije Love Food Hate Waste.

Naravno, ne preporučuje se da jedete bilo koje voće i povrće koje je vidno trulo ili ubuđalo, zbog toksina koji mogu da prodru dublje unutra.

Foto: Pixabay/ Shutterbug75

Namirnice koje nikako ne bi trebalo da jedete

Pripremljeno meso je veliko no-no, kad je u pitanju pojava plesni, a u to spada i isprženo, skuvano ili ispečeno meso, iz razloga što ovakav tip namirnica, koje sadrže dosta vode, mogu da budu kontaminirane i ispod površine, jer sadrže i određene štetne bakterije a ne samo buđ.

Isto pravilo važi i za paste, odnosno skuvane testenine, takođe, zbog visokog procenta vode.

Meke sireve bi takođe trebalo zaobilaziti ukoliko se stvorila plesan. Za razliku od tvrdih sireva, ukoliko se na mekim pojavi plesan, koja nije deo proizvodnje, najbolje bi bilo baciti ga u đubre.

Kao namirnica koja sadrži dosta vode, nije preporučljivo da popijete jogurt u kojem je počela da se stvara buđ.

I to mnogi rade – uklone delić hleba na kojem je počela da se stvara buđ, ali to nije bezbedno jer zbog njegove teksture, buđ lako može da prodre ispod površine.

Foto: Pixabay/ adonyig

Ne važe ista pravila za meko i tvrdo voće i povrće, odnosno, ovo meko nikako ne bi trebalo da jedete ako počne da se stvara buđ – breskve, paradajz i krastavac, recimo, zbog visokog sadržaja vode nisu bezbedni.

Isto važi i za orahe. Na njima se lako može stvoriti buđ, jer ova zdrava namirnica nema konzervanse. Ipak, dobro je znati da posoljeni ili pečeni orasi, imaju daleko manje šanse da se pokvare od sirovih.

I naposletku, nešto što smo, manje više, svi radili – džem. Buđ proizvodi mikotoksin, toksičnu supstancu koju proizvode gljivice, a koja može da bude vrlo opasna.

“Mikrobiolozi ne savetuju da jedete ovu namirnicu nakon uklanjanja buđi”, kažu iz Američkog Odeljenja za agrikulturu.

Da li i vi imate običaj da odsečete deo sa plesni i nastavite sa konzumacijom, ili odmah hranu bacate u đubre?

Pišite nam u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar