Srpski stručnjak u trci za VAKCINU otkriva: Evo šta je u dozama i koliko će trajati IMUNITET na koronu

Dr Vladimir Cmiljanović o delovanju vakcina i periodu zaštite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/welcomia

U finalnoj fazi ispitivanja širom sveta je desetak vakcina protiv koronavirusa. Za neke od njih naučnici tvrde da su bezbedne i efikasne više od 90 odsto. U trci za vakcinu protiv koronavirusa je tim naučnika iz Švajcarske, koji predvodi čovek iz Srbije, dr Vladimir Cmiljanović.

Dobra vest iz “Batuta”: Evo kolike su šanse da oni koji su PRELEŽALI koronu zaraze nekoga

Kako je objasnio dr Cmiljanović, vakcine iz Rusije, Kine i Engleske, imaju nešto zajedničko – adenovirus.

“To je poznati virus, a umesto tog virusa, mi koristimo pravi koronavirus. Za razliku od ovih drugih vakcina, koje koriste stari, postojeći virus, gde stavljaju komponente koronavirusa, na primer, taj spajk protein korone”, rekao je on za TV Prva.

“Život i ekonomija ne mogu da stanu, moramo naći dobar BALANS”: Dr Đerlek o koroni i novim merama

Vakcine Fajzera ili Moderne koriste jedan određeni genetski kod, dodaje, i kada se ubrizga u ljudske ćelije, proizvodi delove tog spajk proteina.

“Virus je kompleksan, koristi nekoliko drugih proteina i koristi druge ćelije kako bi inficirao ljude. Tu kompleksnost, mi smo ubacili u našu vakcinu”, objašnjava.

Koliko je potrebno da se utvrdi potpuna pouzdanost ovih vakcina?

Napokon dokazana efikasnost maski: Smrtnost manja i do dva puta, evo šta je presudilo

“Te prve generacije vakcina su već na kliničkom ispitivanju, već su prošle testiranja na životinjama. Predklinička istraživanja su bila uspešna”, kaže on.

Kako je naglasio, te vakcine prve generacije su jako bitne, ali nije siguran koliko dugo će dati imunski odgovor, da bi zaštitile na duži period građane sveta.

Kraći period, da kažemo, je na primer od tri do šest meseci. To se još ne zna, ti podaci tek treba da budu publikovani, ali mi pretpostavljamo od tri do šest meseci u najboljem slučaju“, kaže dr Cmiljanović.

“Mi radimo na vakcini koja bi trebalo minium godinu dana da ima imunski odgovor. Da bi imunski odgovor bio 10 godina ili doživotan, potrebna je kompleksna nauka”, dodao je.



Izvor: Srbijadanas.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar