Dobra vest iz “Batuta”: Evo kolike su šanse da oni koji su PRELEŽALI koronu zaraze nekoga

Kolika je opasnost od kontakta sa osobom koja več ima antitela

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Alexandra_Koch

Pitanje koje muči mnoge jeste da li osobe koje su preležale koronavirus i imaju antitela, u slučaju kontakta sa zaraženim i uprkos stečenom imunitetu, mogu biti “kliconoše”, odnosno da li mogu raznositi ništa čak iako po njihovo zdravlje neće biti posledica?

“Život i ekonomija ne mogu da stanu, moramo naći dobar BALANS”: Dr Đerlek o koroni i novim merama

Da li se osobe sa antitelima moraju ponovo testirati i izolovati, odgovor stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Prema Evropskom Centru ѕa kontrolu i prevenciju bolesti, osobe koje su imale pozitivan test na korona virus ne trebaju da se stavljaju u karantin ili da se ponovo testiraju do tri meseca nakon kovid-19 infekcije ukoliko ponovo ne razviju simptome bolesti“, rekli su, za Telegraf.

Objavljeni najnoviji podaci o koroni u Srbiji: Preminulo je 17 OSOBA, na respiratorima 158!

Oni navode da se kod osobe koja je bolovala od kovida-19 tokom infekcije stvara specifičan imunski odgovor i da je mala mogućnost da će u prva tri meseca biti “kliconoše” sve i da dođu u kontakt sa nekim ko je zaražen.

“Koncentracija antitela i dužina njihovog trajanja u organizumu zavisi, pored ostalog, i od težine kliničke slike kod obolele osobe (što je teža klinička slika, to je, po pravilu, veća koncentracija antitela i duže zadržavanje u cirkulaciji). Antitela se, prema dosadašnjim saznanjima, zadržavaju u cirkulaciji 6 i više meseci, ali opadanje njihove koncentracije počinje već nakon trećeg meseca. Zahvaljujući sekretornim antitelima (IgA), u tom periodu je i manja mogućnost da će osoba nositi virus u sekretima organa za disanje (biti kontaminirana) i biti rizična za prenošenje infekcije na druge osetljive osobe

“Ne očekujem katastrofu, teško da može da bude gore nego na početku”: Dr Nestorović o koroni u Srbiji

Ipak, iz Batuta upozoravaju da su još uvek limitirana znanja o SARS-CoV-2 i imunitetu koji indukuje.

“Preporučuje se i osobama koje su se oporavile od COVID-19 da se pridržavaju propisanih mera zaštite”, zaključuju.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar