Rasprava sa partnerom u vama budi divlju STRAST? Nekoliko razloga se krije iza ove čudne REAKCIJE

Psihološke i biološke činjenice objašnjavaju ovu pojavu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/master1305

Zvuči kao film – žustro se svađate sa partnerom, a onda počinjete da se ljubite i brzo završavate zajedno u krevetu.

Međutim, mnogi ljudi u toku svađe sa partnerom dobijaju neku posebnu vrstu seksualne energije, tako da odmah žele da “naskoče” na njega.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Postoji više razloga zašto ovako reagujete.

Hormoni

Količina hormona poput testosterona, adrenalina i kortizola (hormona stresa) tokom svađe raste i kad se svađamo sa ljudima koje volimo.

“Kada telo oslobodi kortizol usled stresa, naše telo i um čeznu za bliskošću koju pruža seks”, objašnjava seksualna terapeutkinja, dr Dženi Skajler.

Foto: Pexels/Sara Motta

S druge strane, orgazam podstiče proizvodnju serotonina, dopamina, adrenalina i oksitocina (hormon ljubavi), što ublažava reakciju hormona stresa, što znači da vas hormoni oslobođeni tokom svađe uznemiravaju, a hormoni oslobođeni nakon seksa vas smiruju i čine da se osećate zadovoljno i daju vam osećaj moći i sigurnosti.

Foto: Freepik/rawpixel.com

 Evolucija

“Seks nakon svađe ne samo da pruža olakšanje, već stvara i uzbuđenje. Prelazite iz stanja nesigurnosti u stanje pobede u savladavanju pretnje i osećate radost zbog “preživljavanja” ove vrste. Imate osećaj kao da ćete nešto savladati, pa to dovodi do uzbuđenosti”, kaže Skajler.

Anksioznost i uzbuđenje

Uzbuđenje i anksioznost zajedno povećavaju puls, protok krvi i disanje.

“Uzbuđenje zbog jedne od tih emocija verovatno će da se prenese na drugu. Kada smo pod stresom izazvanim svađom, naš simpatički nervni sistem počinje da se uzbuđuje”, objašnjava seksualni terapeut dr Robert Tomas.

Foto: Freepik/1305

Sado-mazohizam
Da li ste znali da reč “strast” ima latinsko poreklo koje zapravo dolazi od reči “patior”, što znači trpeti?

“Postoji uska veza između besa, strasti i patnje”, kaže stručnjak za ljubavne veze Valari Merced.

“Borba može da podstakne sado-mazo seksualne fantazije, kroz sticanje seksualnog užitka zbog nanošenja ili primanja bola”, objašnjava dr Gail Salc, psihijatar specijalista za odnose i mentalno zdravlje.

Foto: Unsplash/We-Vibe WOW Tech

Ukratko, malo žustre svađe i borbe može da unese više strasti u vaš seksualni odnos. Naravno, okrutnost, nasilje ili emocionalno zlostavljanje predstavljaju alarm za nezdravu dinamiku u vašoj vezi i to je trenutak kada treba sve prekinuti.

Takođe, ako zaključite da vaša veza postaje dobra tek nakon što su vaši odnosi stvarno postali loši, to je svakako razlog da se obratite seksualnom terapeutu, kako biste prebrodili tu situaciju ili razmislili o raskidu.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar