Objavljena knjiga o srpskoj kinematografiji: Saznajte sve o najboljim domaćim filmovima

Delo je autorke Marine Fafulić Milosavljević

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/OldClassicGamer

“50 godina filmskog hita u Srpskoj kinematografiji 1969-2019″ je nova knjiga Marine Fafulić Milosavljević. Autorka je na sinoćnoj promociji napomenula da je oduvek bila fascinirana fenomen filmskog hita.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“To je uticalo da i svoj magistarski rad koncipiram na tu temu, koju sam, ovom knjigom, želela da proširim obuhvatajući što više domaćih filmskih hitova. Volela bih da sam mogla da uključim i naslove iz ranijeg doba, ali su tek od 1969. godine postojali zvanični i precizni podaci koje je objavljivao nekadašnji Institut za film”, kaže Fatulić Milosavljević.

Stevan Filipović za Objektiv o radu sa Mirijam Margolis: “Pravi je laf, želimo da je dovedemo u Srbiju”

 

Docent na Fakultetu savremenih umetnosti dr Maja Vukadinović osvrnula se na glavne vrednosti knjige.

“Imam utisak da filmskom izdavaštvu kod nas nedostaju ovakve knjige, pre svega one koje su u vezi sa filmskom kinematografijom i istorijskim fenomenima, pošto se o filmskim stvaraocima i autorima već dosta pisalo. Ova knjiga je sveobuhvatna i detaljna i nije namenjena samo ljudima koji se teorijski bave istorijom filma i proučavanjem filmologije. Verujem da će biti zanimljiva svim filmofilima, onima koje interesuju film, njegova istorija, ali i produkcija jer je ovo sveobuhvatno štivo”, kazala je Vukadinović.

Reditelj i scenarista Saša Radojević istakao je značaj ove knjige između ostalog i zbog toga što precizno ukazuje na dominantne koje su preovlađivale u domaćem filmu tog doba.

Ovo su najgledaniji srpski filmovi u poslednjih 10 godina: U prva tri glavnu ulogu igra Miloš Biković

 

“Knjiga prikazuje brze promene koje postoje u srpskoj kinematografiji, a koje ukazuju na njeno veliko bogatstvo. U tom smislu je ova knjiga veoma dragocena, jer bez obzira što obuhvata period od 50 godina, kroz analizu hitova možemo da detektujemo pet – šest dominanti koje su postojale u tom periodu: Od dominacije “partizanskog filma”, do afirmacije domaćih reditelja koji su došli iz filmskih škola – sa Praške akademije i Fakulteta dramskih umetnosti iz Beogradu, a čiji su filmovi bili gledani i cenjeni. Zatim novokomponovane srpske filmske komedije, pa sve do perioda u kojem su filmovi imali poziciju izuzetnog komercijalnog uspeha i bili artistički intrigantni”, kazao je Radojević.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar