Budite se ukočeni i u bolovima? Možda je PROBLEM u JASTUKU na kom spavate: Izbor i položaj su bitni

Stručnjaci su otkrili kakvu potporu bi trebalo da biramo,kako bi se budili odmorniji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ diana.grytsku

Sa razlogom se kaže da san leči.

Ali, ako vaš san nije kvalitetan, nećete se probuditi odmorni, sveži i energični.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mnogo je faktora koji mogu inhibirati miran san, a onaj koji se često zanemaruje je položaj spavanja.

Verovali ili ne, u tome vam mogu pomoći jastuci, a stručnjaci objašnjavaju na koji način treba da ih postavite, da biste se probudili bez ukočenog vrata, bolova u leđima ili u nekom drugom delu tela.

Foto: Freepik/ Freepik

Kada je reč o položaju spavanja, glavni cilj je podržati prirodnu zakrivljenost kičme, objasnila je za portal mindbodygreen.com, doktorka za naturopatski san Ketrin Darlej. Ovo će vam pomoći i da bolje dišete, ali i da se ne budite sa bolovima.

Evo kako bi trebalo da držite jastuke, u zavisnosti od toga da li spavate na leđima, stomaku ili boku.

Spavate na leđima

Ako spavate na leđima, kiropraktičar B. J. Hardik kaže, bi trebalo da izbegavate savijanje vrata napred, bradom do grudi. Umesto toga, jaz između ramena i glave, na mestu gde se vaš vrat prirodno savija, mora biti pravilno poduprt, odnosno, trebalo bi da vrat bude relativno ravan. Darlej dodaje da je rol jastuk odličan za ovako nešto.

Ako se borite sa hrkanjem ili refluksom kiseline, ali želite da ostanete na leđima, specijalista za medicinu spavanja i psihijatar dr Niši Bhopal, ističe da klinasti jastuk, kao na fotografii iznad, može ublažiti neke od tih problema. Takođe, možete da stavite jastuk ispod kolena da biste podržali donji deo leđa, dodaje ona.

Spavate na boku

Većini ljudi je ovo najprijatniji položaj za spavanje. Ipak, u ovom slučaju, jastuk treba da savršeno ispuni deo izmađu ramena i uha, odnosno da bude upravo te visine.

Doktorka Darlej objašnjava da su nam tako glava i ramena u neutralnom poravnanju. Dobar izbor su ortopedski jastuci, ali je potrebno da nađete onaj koji vam odgovara.

Takođe je dobro da jedan duži jastuk stavite između kolena, kako bi bokovi ostali neutralni, a spoljnu ruku prebacite preko gornjeg dela, kako bi i ramena ostala poravnana.

Foto: Freepik/drobotdean

Spavate na stomaku

Spavanje na stomaku, po rečima stručnjaka, nije dobra ideja. Ipak, ako je ovo položaj u kom volite da spavate, bilo bi najbolje ili da izaberete ravan jastuk ili da, spavate i bez njega, ako je to moguće.

Na taj način ćete smanjiti pritisak na leđa. Ovakan način spavanja ometa disanje i napreže vrat i vratne mišiće.

Foto: Freepik/ marymarkevich

Na šta obratiti pažnju kad tražite jastuk za potporu?

Na prvom mestu, Hardik kaže da vam nije potrebno više od jednog jastuka ispod glave. Umesto toga, bolje odaberite veći jastuk, koji može da se “spljošti” kako bi se prilagodio glavi, vratu i ramenima.

Takođe, ako vam vaš jastuk od memorijske pene odgovara – nastavite da ga koristite. Ali, doktor Hardik kaže, da su prirodni, organski jastuci, pogotovo sa perjem ili bambusom, najbolja opcija.

I na kraju, isprobajte jastuke za telo, ako se borite da ostanete u odgovarajućem položaju za spavanje tokom cele noći. “Jastuci za telo su odlični za pružanje potpore donjem delu leđa i ublažavanje pritiska, a mogu vam pomoći da ostanete u bočnom položaju za spavanje”, dodaje doktorka Bhopal.

Foto: Freepik/ Freepik

Zaključak je da, ako se svako jutro budite ukočeni i u bolovima, vaš jastuk možda samo igra jednu od uloga. Držeći kičmu u ravni, zajedno sa kukovima i ramenima, možete nadoknaditi neke od tih problema. I ne bojte se da investirate u barem jedan kvalitetan jastuk – uostalom, puno vremena provodimo spavajući.

Neke druge stvari o kojima treba razmisliti kada je reč o dobrom snu uključuju, naravno, pravilnu ishranu i vežbanje, kao i uzimanje dodatka za spavanje kao što je magnezijum, ali, samo uz konsultaciju sa lekarom.

Medved, vuk, delfin ili lav? Da li znate kom tipu SPAVAČA pripadate?

Održavanje doslednog rasporeda spavanja, osmišljavanje vaše idealne noćne rutine i izbegavanje plavog svetla i alkohola u satima koji prethode spavanju takođe su dobi izbori.

U svakom slučaju, kada spavamo u pravilnom poravnanju, sigurno ćemo se probuditi osećajući se daleko bolje, nego što bismo inače.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar