Medved, vuk, delfin ili lav? Da li znate kom tipu SPAVAČA pripadate?

Naučnici su utvrdili 4 osnovne podele, prema navikama vezanim za odlazak na spavanje i buđenje, te energiji koju imamo tokom dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
poruka za dobro jutro
Foto: Freepik/ Freepik

Neki od nas, bude se bez problema, i to rano ujutru, a opet, ima i onih koji bi najradije prespavali jutro, a funkcionišu tek u drugoj polovini dana.

Američki stručnjak za spavanje, dr Majkl Brojs, otkrio je da postoje 4 tipa spavača, a utvrđivanjem kom tipu pripadate, možete povećati produktivnost, ali i izmeniti loše navike, a sve u cilju kvalitetnijeg sna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Radite li protiv vašeg prirodnog ritma, koliko god se ponekad može činiti korisnim, nije produktivno. Razumevanje vašeg ličnog cirkadijarnog sata (i načina na koji on funkcioniše), može vam pomoći da bolje obnovite energiju noću, pomladite se i vodite srećniji i kvalitetniji život”, tvrdi Brojs.

On kaže da su najčešći tipovi spavača: medved, vuk, lav i delfin.

Žena zeva, Foto:Freepik/stockking

Kako utvrditi koji ste tip spavača?

Iako nam je teško da pronađemo i pridržavamo se određenohg ritma spavanja, zbog rasporeda rada i dnevnih obaveza, te nam je alarm preko potreban, doktor Brojs objašnjava da na to koji smo tip, utiče na nivo hormona, metabolizam, ali i telesna temperatura, što su samo neki od detalja.

Upravo to objašnjava zašto neki ljudi mogu bolje da rade noću, dok drugi dremaju već oko 9 sati uveče i osećaju se najbolje kad sunce izlazi.

“Iako ne možemo aktivno mijenjati koji smo tip spavača, dobra je vest da se oni ipak menjaju kako nam telo i mozak stare, što je neretko razlog da “noćne ptice” postanu ranoranioci u nekim godinama.

Savetnica za spavanje, Džoana Kipaks, dala je par saveta kako poboljšati kvalitet sna, u odnosu na to kom tipu pripadate.

Medved

Foto: Pixabay/ Cimberley

U ovu kategoriju spada najveći broj ljudi. Naime, oni se uglavnom bude ranije, produktivni su ujutru, a njihova energija smanjuje se sa zalaskom sunca.

Kipaks ističe da je kod ovakvog tipa ljudi, najbitnije upravljati količinom kofeina. Najbolje bi bilo izbegavati ovakav tip napitaka nakon ručka. Takođe, ono što može pomoći kvalitetu sna je i buđenje u isto vreme svakog jutra. Na taj načiti ćete naviti vaš unutrašnji sat i lakše funkcionisati u toku dana.

Vuk

Foto: Pixabay/ Patrice_Audet

Ovakav tip osoba često ostaje budan do kasnih večernjih sati, ali i kasno ustaju. Tečko se bude, a daleko su produktivniji u drugom delu dana.

Ovom tipu pripada oko 15 odsto ljudi.

Za razliku od medveda, Džoana Kipaks kaže, da ovom tipu spavača, ujutro treba više kofeina kako bi se razbudili i nekako odradili početak dana. Osim toga, preporučuje se izlazak na dnevno svjetlo, što će vas razbuditi, dok zimi možete paliti lampu ili nešto što bi imitiralo dnevno svetlo.

Lav

Foto: Pixabay/ Michael_Luenen

Lavovi se takođe bude rano, ali, za razliku od vukova, njima je to u prirodi. Ipak, često im je potrebna popodnevna dremka, kako bi mogli da preguraju dan i povrate energiju.

U ovu kategoriju spada oko 15 odsto ljudi, a popodnevno spavanje je preporučljivo samo do 15 časova i to u trajanju od oko dvadesetak minuta. Sve nakon toga, može uticati na kvalitet sna noću.

Takođe, lavovi ranije idu u krevet.

Delfin

Foto: Pixabay/ Claudia14

Ukoliko imate lak san, odnosno, noću se često budite, a u toku dana ste često umorni, pripadate tipu delfin. U ovu kategoriju spada oko 10 odsto ljudi, ali, postoje stvari koje možete uraditi da poboljšate svoj san.

Zamračite prostoriju u kojoj spavate, a bilo bi dobro da razmislite i o upotrebi maski za spavanje, kao i čepića za uši, kako bi redukovali nivo buke.

Takođe, stručnjaci savetuju da nekoliko sati pred spavanje, isključite kompjuter, televizor ili mobilni telegon, kako bi dozvoli hormonima spavanja da se aktiviraju.

Topla kupka takođe može pomoći, a preporuka je da izbegavate alkohol ili kofein pre spavanja.

Foto: Freepik/ Racool_studio

Saveti za bolju organizaciju

Ori Leslau, stručnjak za kvalitet spavanja, ističe da je bitno utvrditi kom tipu pripadate, kako biste bolje raspolagali vremenom kada ste najproduktivniji.

Primera radi, ako bolje funkcionišete ujutru, dobro je da svoje obaveze i navike tempirate u to vreme.

Koji ste vi tip spavača?

Pišite nam u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs, The Sun

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar