“Njihovo ćutanje govori mnogo”: Svi čekaju da progovore dva svetska lidera koja obožavaju Trampa

Među onima koji još uvek nisu čestitali pobedu Bajdenu su Orban i Bolsonaro, poznati po bliskosti sa Trampom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Dok pristižu čestitke brojnih svetskih vođa od Evrope preko Latinske Amerike do Azije novoizabranom američkom predsedniku Džou Bajdenu i potpredsjednici Kamali Haris, svetski mediji beleže i ćutanje nekolicine po tom pitanju.

Reči pariske gradonačelnice Ane Hidalgo “Dobrodošla natrag, Ameriko” čini se da su najbolje odrazile raspoloženje mnogih svetskih vođa nakon objave američkih medija da je demokratski kandidat osvojio potrebnih 270 elektora za ulazak u Belu kuću, piše nemačka novinska agencija DPA.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Od čelnika EU, Nemačke i Francuske te gotovo svih članica Unije, preko Britanije, Kanade, Izraela, Japana, Indije, Južne Koreje, Iraka i Pakistana do Argentine, Perua i Čilea od subote pristižu čestitke za Bajdenov izbor na najmoćniju svetsku dužnost.

Još se nije javio Bolsonaro

Ćutanje Žaira Bolsonara, jednog od nekolicine vođa najvećih svetskih država koje još nisu reagovale na Bajdenovu pobedu u subotu uveče, rečita je, piše francuska novinska agencija Afp.

Izbor Džoa Bajdena udarac je brazilskom predsedniku često nazivanom “tropskim Trampom”, koji je izoliran nakon što je do samog kraja podržavao Donalda Trampa.

Janša još u sredu čestitao, ali Trampu

Američki Nacionalni javni radio (NPR) bilježi i dvije europske reakcije – dok je većina evropskih čelnika čestitala Bajdenu, to nije učinio i Janez Janša, premijer zemlje u kojoj je rođena Trampova supruga Melanija.

Umesto toga Janša je u svojoj reakciji na Tviteru napao medije porukom da su oni, a ne neko službeno telo objavili pobednika, dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili.

NPR navodi da je protivmigrantski konzervativac Janša, populista u Trampovom stilu, podržao Trampa pre izbora i veselio se kad je Tramp preuranjeno proglasio svoju pobedu.

Nije se javio ni Orban

Još jedan Trampov saveznik, mađarski premijer Viktor Orban, u subotu takođe nije čestitao Bajdenu, piše NPR. Origo, provladin medij koji je pod kontrolom Orbanovih saveznika, opremio je vesti iz SAD-a naslovom “Haos u Americi”.

Lokalni mediji su primetili i da je Orban jedini lider centralne Evrope koji nije u subotu čestitao Bajdenu.

Ćuti i premijer Meksika

Američki prvi sused, meksički premijer Andres Manuel Lopez, u subotu je objavio kako neće čestitati Bajdenu, poručivši da je umjesto toga mudro odlučio čekati sudski rasplet izbora.

Trampov tim podnio je niz tužbi kojima osporava rezultate izbora. Tramp do sada nije pokazao spremnost da prizna poraz, tvrdi bez dokaza da mu je pobeda ukradena i umesto toga njegov pravni tim nastoji na sve načine osporiti rezultate izbora.

Ostaje videti hoće li uspeti, ocenjuje nemačka novinska agencija DPA, dodajući da je diskutabilno da će moći preokrenuti sve jači konsenzus o ishodu američkih izbora.



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar