NAJJEZIVIJI OBIČAJ

Da li ste čuli za “mrtvačku svadbu”? Majke u Srbiji su tada IGRALE NA GROBOVIMA sinova

Na istoku naše zemlje izvođen je jako bizaran ritual

Foto: Pixabay/cocoparisienne

U istočnom delu Srbije izdvojen je najbizarniji običaj koji se naziva “mrtvačka svadba”. Ovaj običaj praktikovao se u slučaju kada mladić umre neoženjen. Tada bi se njegova verenica ili druga neudata devojka iz sela venčala sa njim (sa pokojnikom), a brak bi važio godinu dana. Da stvar bude još jezivija, majka preminulog mladića morala bi da igra kolo na grobu svog sina.

Vezujete deci crven konac i krstite se u prevozu? Pročitajte kakve opasne GREHE Srbi čine zbog sujeverja

Takođe, postoji niz bizarnih običaja u Srbiji od kojih se neki i dalje praktikuju. Mi smo izdvojili one koji su najbizarniji:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

1. U okolini Raške običaj je da onaj koji kupa pokonika, bilo žensko ili muško, namaže sve nokte na rukama, ali samo po pola nokta.

Nokti na podu znače SMRT! Ovo su najbizarnija sujeverja kod Srba: Jedno posebno JEZIVO je vezano za decu 

2. Krevetac bebe ne sme da bude “u noge” roditeljskog kreveta. Kad se beba rodi svekrva donese kravanj i to se zamota u salvetu i stavi detetu pod dušek. Tako stoji 40 dana da bi dete lepo jelo i napredovalo. Takođe, postoji verovanje da se stvari za bebu ne kupuju pre nego što ona pređe prag kuće, kako je niko ne bi urekao.

3. Za daće u kuršumlijskom kraju, kada se služe gosti, nosi se po jedan tanjir u desnoj ruci. U tom kraju je postojao i običaj da se mladina majka stavi na točak oborenih kola i vrti dok mladoženja ne plati koliko se traži.

Ovih ČUDOVIŠTA se Srbi i danas plaše! Za zle vile i vampire ste čuli, a da li znate šta napada DECU? 

4. U poavalskim selima, najbizarniji običaj je da devojku krišom pomaze nečim što se zove mrtvački peškir da bi se udala za momka kog joj predlože. Na sreću novih generacija, ovaj obićaj se više ne praktikuje.

5. U Srbiji postoji običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima.

Izvor: Republika.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar