OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Vezujete deci crven konac i krstite se u prevozu? Pročitajte kakve opasne GREHE Srbi čine zbog sujeverja

Koji običaji su u skladu sa pravoslavnom verom, a koji spadaju u sujeverja, razjasnio nam je verski analitičar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Stanislav Nedelja

Sujeverje se definiše kao kvazireligijsko verovanje da su događaji u budućnosti povezani sa određenim radnjama, bez logičnog odnosa između činjenja tih radnji i događaja u budućnosti. Mnoga od njih su srpsku kulturu ušla kao ostaci paganskog verovanja, a takođe su se i izmešala sa hrišćanskim običajima.

Koji običaji su u skladu sa pravoslavnom verom, a koji spadaju u sujeverja, razjasnio nam je verski analitičar Draško Đenović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Sujeverja nemaju veze sa hrišćanstvom i pravoslavljem, oni su ostaci staroslovenske religije. Ona su ušla u našu veru jer smo nakon Drugog svetskog rata imali ‘rupu’ u pravoslavlju, a nakon povratka korenima, ušli su iako nemaju veze sa crkvom”, kaže Đenović za Objektiv.rs.

Analitičar napominje da hrišćanstvo uvek osuđuje sujeverje, te da ga Srpska pravoslavna crkva smatra grehom.

“Dobar deo tih običaja dolazi iz mnogoboštva. Dosta je rašireno i kod Vlaha, kod njih imate više magijskih stvari nego hrišćanskih. Crkva je uvek za čisto hrišćansko učenje i veru. Sve što nije hrišćansko učenje unosi zabunu, upropašćuje, udalji osobu od hrišćanstva“, kaže on.

Crkva je uvek za čisto hrišćansko učenje, kaže Đenović, Foto: Youtube/Printscreen/RTV Pink Official

Đenović napominje da crveni konac koji roditelji vezuju deci oko ruke nema veze sa hrišćanstvom, da je to običaj povezan sa paganizmom, kao i da crkva o tome ima negativan stav. Na pitanje da li nedeljom sme da se pere kosa i rade kućni poslovi, analitičar odgovara:

“To je dan koji se posvećuje Bogu i crkvi, kada treba da se ide u crkvu. Na taj dan, porodica treba zajedno da sedi i jede, nekada je postojao nedeljni ručak, a sad se to izgubilo. Takođe, sedmi dan po crkvenom kalendaru nije nedelja, već subota, ali nedelja je crveno slovo. Ne ulazim u pitanje dana, šest treba da radimo, a jedan da odmaramo. U principu, kućni poslovi nisu zabranjeni, tu mora da se sagleda kontekst. Nekada se, da bi se oprao veš, išlo na reku, koristila se drljača. Ovo danas, gde pritisnete dva dugmeta, nije neki posao. Kosa sme da se pere”, navodi Đenović.

Nokti na podu znače SMRT! Ovo su najbizarnija sujeverja kod Srba: Jedno posebno JEZIVO je vezano za decu 

Verski analitičar nam je rešio još jednu nedoumicu – da li je loš znak kada burma za vreme ceremonije venčanja ispadne na pod.

“Burma nema uporište u hrišanstvu, ali je običaj kojim se pokazuje zajedništvo. Nisam lekar, ali mislim da postoji neka vena koja ide od srca u domali prsti da se zbog toga nosi upravo na tom prstu. Burme nema u Svetom pismu, ali nije sujeverje nositi burmu. Međutim, jeste sujeverje smatrati da je loš znak ako burma ispadne za vreme venčanja“, ističe on.

Burme nema u hrišćanstvu, ali nije sujeverje nositi je, Foto: Freepik/ freepic.diller

Budući da se mnogi vernici na liturgiji saginju do poda kada se prekrste, pitali smo našeg sagovornika da nam objasni odakle potiče ovaj običaj.

“To se naziva metanisanje, dolazi iz ruske tradicije, neko kaže da je to novotarija. Imate crkve gde ste na kolenima, u katoličkim se sedi, u nekima se stoji. Ovo nije karakteristično u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali nije sujeverje, tako se iskazuje poštovanje”, priča analitičar.

Đenović dodaje da isto tako nije pogrešno ni kada vernici izlaze unatraške iz crkve.

Ovih ČUDOVIŠTA se Srbi i danas plaše! Za zle vile i vampire ste čuli, a da li znate šta napada DECU? 

“Oni ne žele da okrenu leđa Hristu, oltaru. Problem je što se izgubio značaj, mnogi ljudi ne znaju zbog čega to rade. Dok, na primer, jeste sujeverje krstiti se u autobusu ili kolima kada prolazite pored crkve. Niko nije rekao da treba da se krstite pored svake crkve”, napominje on.

Naš sagovornik ističe da je crkva jasno protiv upražnjavanja joge i meditacije.

“Crkva jasno smatra da su joga i meditacija deo istočnjačkih religija i protiv je toga. To je u potpunosti u suprotnosti sa hrišćanskom crkvom, ali danas imamo masu pravoslavaca koji su pravoslavci na svoj način. Misle da može crkva da kaže jedno, a oni drugo i da znaju bolje od sveštenika i patrijarha. Crkva to smatra grehom”, zaključuje Đenović.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar