Legendarni Nil Gejmen uoči Noći veštica: Jedva sam ubedio ljude da je “Koralina” knjiga za decu

Knjiga i crtani film su postali moderni klasici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ LAIKA Studios

Pisac Nil Gejmen je naširoko poznat po književnim delima “Američki bogovi”, “Nikadođija”, “Anansijevi momci”, “Zvezdana prašina” i “Dobra predskazanja”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uoči Noći veštica, književnik je za “Gardijan” govorio o liku za koga misli da je najviše zastrašujuć.

“Napravio sam mnogo užasnih likova u svojim knjigama. Neko će možda prstom uperiti u dete iz priče “Click Clack the Rattle Bag”. Ali, za mene, najužasnija je Druga majka iz “Koraline”. Ona je u potpunosti zastrašujuća”, rekao je poznati pisax i dodao:

“Postoje pojedini strašni likovi koje sam napravio, kao što su gospodin Krup i gospodin Vandemar u “Nikodođiji”, koji su zastrašujući, ali zabavni. Ursula Monkton u “Okeanu na kraju puteljka” je jeziva, ali izaziva sažaljenje. Ne postoji osećanje za Drugu majku. Ona je predator i želi Koralinu. Jednostavno se samo nadamo da će Koralina iz cele priče izaći u jednom komadu. Nisam se uplašio dok sam pisao “Koralinu”, a mislim da se to nije desilo jer sam voleo da pišem o Drugoj majci. Kao pisac često niste u mogućnosti da pišete o nekome ko je u potpunosti mračan. Bilo mi je potrebno vreme da ubedim ljude da je to knjiga za decu. Bilo mi je rečeno da je prva polovina “Koraline” doslovno neobjavljiva”, objasnio je Nil.

Misli da su iskonski strahovi oni koje nosimo iz detinjstva.
“Međutim, pojedini su u potpunosti iracionalni. Koralina me vraća u vreme kad sam imao 9 godina, kad sam sedeo u učionici i razmišljao šta bi se desilo ako bih se vratio kući, a moji roditelji nisu tamo? Da je druga porodica zauzela mesto moje? I šta ako ta porodica liči na moju? Pustio sam tom strahu da se proširi na knjigu, stvorivši Drugu majku. Mislim da je to razlog zašto je i ona iskonski zastrašujuća i trajna. Čini mi se da dobija sve više pažnje”, zaključio je Gejmen.

Iznenađenje za fanove Nila Gejmena i Terija Pračeta: Nova mini epizoda “Dobrih predskazanja” (VIDEO)

Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar