NA DANAŠNJI DAN

Banja Luka ZATRESLA čitav Balkan: Najstrašniji ZEMLJOTRES devastirao grad, a posledice još uvek bole

Zemljotres u Banjaluci 1969. je bio potres 6 stepeni po Rihterovoj skali, Balkanci ga pamte i danas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EMSC printscreen

Zemljotres u Banjaluci 1969. je bio potres jačine 8 stepeni po Merkalijevoj, ili 6 stepeni po Rihterovoj skali, koji se desio pre 51 godinu, na današnji dan 27. oktobra 1969. godine.

Počeo je neuobičajeno jakim „prethodnim udarom“ u nedelju, 26. oktobra. Podrhtavanje tla se nastavilo do sutradan, kad je novi još razorniji zemljotres potresao Banjaluku. To se dogodilo u ponedjeljak, 27. oktobra 1969. godine u 08:53 časova. Hipocentar je bio 20 kilometara ispod grada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zemljotres je 1969. devastirao grad. Poginulo je 15 Banjalučana, a 1.117 ljudi su bili teže i lakše ozlijeđeni. Materijalna šteta je bila ogromna.

Na Balkanu epidemija udara žestoko: U Srpskoj se HITNO zatvorile škole, a radno vreme je skraćeno 

Potpuno je uništeno 86.000 stanova, velika oštećenja nanesena su školskim, kulturnim, zdravstvenim, društvenim i objektima javne uprave administracije.

Privreda je pretrpila značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potuno prestala sa proizvodnjom. Autobusi su iz Banje Luke odvezli osnovce i srednjoškolce koji su, skoro započetu, školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije. Ubrzo je počela rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura i počela brza urbanizacija.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar