NAUČNI EKSPERIMENT

Korona prolazi i kada se maska ZALEPI selotejpom, ali je ipak VAŽNO nositi je

Naučnici došli do zanimljivih zaključaka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP

Japanski naučnici sproveli su eksperiment i pokazali da maske mogu biti efikasna zaštita od čestica kovida-19, ali su dodali kako čak ni profesionalne zaštitne maske ne mogu eliminisati rizik od zaraze.

Baka (99) se ZARAZILA na svojoj proslavi: Unuci se bojali da neće preživeti, a ona iznenadila sve

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju sklopili su sigurnu komoru u koju su stavili glave dve lutke okrenute jednu prema drugoj. Na jednoj se nalazio raspršivač koji je simulirao kašljanje i izbacivao čestice kovida-19. Na drugoj glavi nalazile su se protočne komore koje su oponašale respiratorni sistem.

Eksperiment je pokazao da nošenje pamučne maske smanjuje unos količine virusa (virusno opterećenje) i do 40%. Maska N95, koju koriste medicinski radnici, blokirala je do 90% čestica koronavirusa. Međutim, čak i kada su naučnici lepljivom trakom dodatno osigurali N95 i čvršće je prilepili uz lice lutke, neke čestice virusa su ipak uspele da se provuku.

Krizni štab doneo nove odluke: Evo šta će biti sa PCR testovima na granici i nastavom u školama

Koliko nošenje maske štiti druge

Kada su istraživači stavili pamučne i hirurške maske na glavu lutke koja simulira kašljanje, zaustavile su više od 50% virusnih čestica.

“Kada su i prijemnik i raspršivač virusa nosili maske, došlo je do sinergijskog učinka”, kazali su naučnici, a prenosi Rojters.

Srpski naučnici otkrili koliko dugo traju ANTITELA na koronu: Jedan vitamin KLJUČAN u borbi protiv kovida

Sve je veći konsenzus među zdravstvenim stručnjacima da se virus kovida-19 može širiti aerosolima, odnosno manjim česticama u vazduhu. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ažurirao je ovoga meseca svoje smernice, navevši kako patogen može satima ostati u vazduhu.

 



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar