SAMO KORONA PRETI...

Kao da smo juče gledali finale: Nova sezona LIGE ŠAMPIONA, grupe kidaju i SVI jedva čekaju start!

Nešto manje od dva meseca od finala u Lisabonu i pobede Bajerna nad Pari Sen Žermenom, počinje elitno takmičenje. Kristijano Ronaldo propušta početak zbog toga što je pozitivan na Kovid 19

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube/Screenshot

Liga šampiona za sezonu 2020/21 počeće sutrašnjim utakmicama Dinama iz Kijeva i Juventusa, kao i Zenita i Klub Briža.

Proći ćemo kroz sve grupe ovogodišnjeg elitnog takmičenja, kako bismo videli šta to sve očekuje ekipe koje će nastupati u Ligi šampiona. Nažalost, nakon dve sezone, neće biti učesnika iz Srbije, pošto je Crvena zvezda okončala kvalifikacije u trećem kolu porazom od Omonije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako sve bude kako je predvidela UEFA, finale Lige šampiona će se igrati 29. maja 2021. u Istanbulu. Tamo je trebalo da se odigra i meč za trofej prošle sezone, ali je UEFA morala da menja plan zbog koronavirusa, pa je organizovala finalni turnir u Lisabonu.

Koronavirus preti sa svih strana, a UEFA ima jasno pravilo da svaki klub koji na raspolaganju ima makar 13 igrača mora da odigra utakmicu, u suprotnom ga čeka kazna…

Grupa A

Salcburg, Bajern Minhen, Atletiko Madrid i Lokomotiva Moskva. Na prvi pogled, reklo bi se, već dva izrazita favorita se naziru, jer će nemački šampion ukoliko zadrži formu s kraja prošle takmičarske godine, uspeti da se plasira u nokaut fazu. Isto bi se moglo očekivati i od čete Dijega Simeonea, ali neće bez šansi sigurno, naročito na svom terenu, biti Lokomotiva Marka Nikolića, kao i Salcburg.

Foto: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia

Grupa B

Borusija Menhengladbah, Inter, Real Madrid, Šahtjor. Sigurno je da španska ekipa hoće ponovo da podigne „ušati pehar“ koji su osvajali tri godine zaredom, pa možda im i neočekivani poraz u prvenstvu od Kadisa bude dobrodošao kao otrežnjenje i shvatanje da se nijedan protivnik neće sam pobediti, već to moraju oni da učine na terenu. Naravoučenije – moraju da dokažu svoj kvalitet protiv svih rivala. Nema sumnje da je Zidan gladan novog uspeha u elitnom takmičenju, a tako je i kod Antonija Kontea koji je nakon finala Lige Evrope sa Interom, sada u prilici da ostvari i neki veći pomak u najjačem klupskom takmičenju na „starom kontinentu“. Borusija i Šahtjor se čini, nemaju toliko šansi u ovoj grupi.

Foto: pressinphoto / ddp USA / Profimedia

Grupa C

Mančester siti, Marsej, Porto, Olimpijakos. E ovde je situacija već drugačija. Postoji svakako tim koji je kvalitetniji na prvi pogled od ostalih – Mančester siti – i sigurno je da Gvardiola konačno želi da ostvari veliki uspeh u Ligi šampiona nakon toliko godina razočaranja. Marsej sa Viljaš-Boašom na klupi i Porto koji je bivši klub portugalskog trenera, deluju kao dva tima koja će se boriti za nokaut fazu, a Olimpijakos je realno gledano, najslabiji u ovoj grupi.

Foto: Profimedia/David Blunsden/Actionplus

Grupa D

Liverpul, Atalanta, Ajaks, Midtjiland. Prošlogodišnji prvak, Liverpul, nema sumnje će biti izuzetno oslabljen u nastavku sezone zbog povrede glavnog defanzivca Virdžila van Dajka, pa ostaje prava enigma hoće li engleski tim biti u mogućnosti da zadrži visok odbrambeni nivo u budućem periodu. Atalanta, ako je prošle sezone važila za „evropsku senzaciju“, ove takmičarske godine potvrdila je svoj raskošni talenat, potentnost u napadu i kreativnost u veznom redu. Ajaks predvođen Dušanom Tadićem će pokušati da ponovi rezultate kao onda kada je Srbin „razmontirao“ Real Madrid na Santjago Bernabeuu, ali će i nakon prodaje De Beka biti drugačija ekipa u nastavku. Midtjiland, nakon istorijskog uspeha i plasmana u Ligu šampiona, ovde će biti turista – takav je utisak.

Foto: PHIL NOBLE / AFP / Profimedia

Grupa E

Čelsi, Ren, Sevilja, Krasnodar. Frenk Lampard dobio je od pojačanja šta je hteo, i sada će uprava londonskog tima želeti i rezultate koji će opravdati tolika ulaganja. Ponovo je ovaj tim pokazao neke slabosti u odbrani uprkos nagoveštajima da će bolje delovati u tom delu tima, pa ćemo videti mogu li ostali da im pomrse račune u ovoj grupi. Sevilja kao osvajač Lige Evrope biće svakako dodatno motivisana da napravi još jedan korak, tako da su ova dva tima projektovana već da budu na vodećim pozicijama Grupe E.

Foto: Mark Pain / PA Images / Profimedia

Grupa F

Klub Briž, Borusija Dortmund, Lacio, Zenit. Možda i najujednačenija grupa. Bez nekog izrazitog favorita, ali očekuje se, verovatno, ukoliko ne bude iznenađenja, da Lacio potvrdi tu svoju oduševljenost što će učestvovati u Ligi šampiona i igrama u ovoj grupi. Od Borusije se nikad ne zna, ali ipak, na krilima Halanda – sve je moguće. Mladi Norvežanin je pravi gol-predator, tako da će sve odbrane imati mnogo problema kada budu igrale protiv njega. Zenit i Klub Briž, nije nemoguće, ali i ne toliko izvesno, vrebaće svoju šansu iz drugog plana. Realno, ne bi bilo toliko iznenađenje ukoliko bi se i Rusi plasirali u nokaut fazu.

Foto: Tanjug/Uwe Anspach/dpa via AP

Grupa G

Juventus, Barselona, Dinamo Kijev, Ferencvaroš. Na prvi pogled – sve je jasno. Nema čak možda ni potrebe za toliko analizom, kada je razlika u kvalitetu ogromna. I to je možda slaba reč. Svaki propušteni bod italijanskog i španskog kluba u ovoj grupi predstavljaće veliku senzaciju.

Foto: Tanjug/Francesco Mazzitello/LaPresse via AP

Grupa H

Mančester junajted, Pari Sen Žermen, Bašakšehir, Lajpcig. Kada se pročitaju nazivi ovih ekipa, i ovde deluje da su timovi iz Engleske i Francuske favoriti. Ipak, ako uzmemo u obzir da je i ekipa Tomasa Tuhela ranjiva (naročito nakon poraza od Marseja 1:0 na Parku Prinčeva), kao i nakon ubedljivog poraza „crvenih đavola“ kod kuće od Totenhema 6:1, nema sumnje da će sa velikim poštovanjem pristupati utakmicama sa turskim i nemačkim predstavnikom. Ko zna, možda Junajted bude imao još jednu košmarnu sezonu, pa završi učešće već u grupnoj fazi.

Foto: Andrew Fosker/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon analize svih grupa, utisak je da se već nazire najboljih 16 u nokaut rundi. Ipak, Liga šampiona ne bi bila to što jeste kada nam ne bi priredila neko iznenađenje, pa ko zna, možda i neki klub „iz senke“ dođe do istorijskog uspeha. O favoritima je još rano pričati i prognozirati ih, ali potpuno je i jasno ko bi oni mogli biti.

Liga šampiona – 2020/21, od sutra ponovo, pa, uživajmo!

Bez srpskog predstavnika

Za razliku od dve prethodne sezone Srbija neće imati predstavnika među 32 najbolja kluba, s obzirom na to da je Crvena zvezda eliminisana u trećem kolu kvalifikacija i za utehu plasirala se u Ligu Evrope.

Ipak, Srbija će imati predstavnike u najboljim evropskim timovima: Nemanja Gudelj (Sevilja), Nemanja Matić (Mančester Junajted), Danijel Aleksić (Istanbul Bašakšehir), Luka Jović (Real Madrid), Aleksandar Kolarov (Inter), Dušan Tadić (Ajaks), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Nemanja Radonjić (Marselj), Lazar Ranđelović (Olimpijakos), Marko Grujić (Porto) i Ivan Šaponjić (Atletiko Madrid) i jednog trenera – Marka Nikolića na klupi Lokomotive iz Moskve.

Na startu BOMBA: “Mančester Junajted na Parku Prinčeva”

Raspored:

Utorak:

Grupa E: Čelsi – Sevilja, Ren – Krasnodar (21.00).

Grupa F: Zenit – Briž (18.55), Lacio – Borusija Dortmund (21.00).

Grupa G: Dinamo Kijev – Juventus (18.55), Barselona – Ferencvaroš (21.00).

Grupa H: PSŽ – Mančester Junajted, Lajpcig – Istanbul Bašakšehir (21.00).

Sreda:

Grupa A: Salcburg – Lokomotiva Moskva (18.55), Bajern – Atletiko Madrid (21.00).

Grupa B: Real Madrid – Šahtjor (18.55), Inter – Borusija Menhengladbah (21.00).

Grupa C: Mančester Siti – Porto, Olimpijakos – Marselj (21.00).

Grupa D: Ajaks – Liverpul (21.00), Midtjilend – Atalanta (21.00).

Liga šampiona – 2020/21, od sutra ponovo, pa, uživajmo!

Priredio: A. A.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar