POTREBNA JE DISCIPLINA

Dr Darija se HITNO pojavila u studiju RTS! Posle njenih reči o situaciji s koronom u Srbiji nastao je MUK

Što je veći broj obolelih veći je broj onih sa težim oblicima iako samo 10-15 odsto zahteva hospitalizaciju

Foto: printscreen / RTS

Povoljnija epidemiološka situacija koju Srbija trenutno ima u odnosu na druge evropske zemlje nije slučajna već je pokazatelj da smo se ponašali odgovorno i savesno, rekla je zamenica direktora Instituta “Batut” i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Kada gledamo pokazatelje umiranja imamo dva: jedna je stopa mortaliteta i izražava rizik umiranja u populaciji a drugi je letalite a to je rizik umiranja obolelih osoba i on je pokazatelj koliko je bolest teška i koliko znamo da je lečimo, rekla je za RTS zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Kod nas je stopa letaliteta oko 2 odsto što je u rangu smrtnosti u najrazvijenijim zemljama. Ali to zavisi i od broja testiranja jer je negde procenat pozitivnosti i do 30 odto a to znači da se testiraju samo oni koji imaju teže forme bolesti”, objasnila je Kisić Tepavčević.

Alarmantno predviđanje profesora Kočovića podiglo je Srbiju na noge! Pažljivo pročitajte ovo upozorenje

Što je veći broj obolelih veći je broj onih sa težim oblicima iako samo 10-15 odsto zahteva hospitalizaciju.

“Sve je zatvoreni krug i zavisi od inteziteta prenošenja i ako se on spreči onda će i parametri biti bolji. Iako smo često prezasićeni jednim istim merama nošenje maski je osnova sprečavanja širenja virusa kao i držanje distance. Kada bi svi koristili maske nijedna druga mera ne bi bila potrebna, da se prvo uspori, a onda i zaustavi širenje virusa”, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Foto: printscreen / RTS

U Srbiji je dosta povoljnija situacija nego u većini zemalja Evrope ali to ne treba da nas zavarava, rekla je Kisić Tepavčević.

“Sada jedino manji rizik imaju Holandija, Norveška i Tusrska ali to što smo mnogo bolji od većine u Evropi ne treba da nas teši. Neke zemlje koje su imale vrlo povoljnu situaciju, poput Češke, sad imaju rapidan porast zaraženih”, podsetila je darija Kisić Tepavčević koja je član Kriznog štaba.

Povoljnija situacija, koju imamo, nije slučajna već smo se pokazali kao odgovorni i savesni i moramo tako da nastavimo kako bi sprečili širenje virusa.

“Učestalost drugih infekcija, kakarkterističnih za ovo doba godine, duplo je manja upravo jer se primenjuju mere koje su zajedničke za sve respiratorne infekcije”, rekla je za RTS Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: RTS

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (5)

Ostavi komentar

 1. Darija NIJE ČLAN KRIZNOG ŠTABA već PRIDRUŽENI ČLAN ISTOG. A stalmo se pitam:
  KAD ĆE NEKO KASVETAN DA IZNESE INFORMACIJU: DOKLE JE SRPSKA MEDICINSKA NAUKA STIGLA U ANALIZI OVE BOLESTI TJ. KADA ĆEMO MOĆI DA DOBIJEMO LEK ? Čini mi se da je obaveza svakog mrtvozornika da: NESUMNJIVO UTVRDI UZROK SMRTI POKOJNIKA. šta pišete za ove što su umrli od CORONE?
  KOJI JE UZROK SMRTI? KOJI JE ORGAN OTKAZAO? I ZAŠTO? ILI NE POSTOJI ANALIZA? A ZAŠTO? STRAH OD VELIKE ZARAZNOSTI?
  A HIPOKRAT? PREKRIO GA ZABORAV. IZGUBIO SMISAO?
  BRUKATE SE.

  Odgovori
  • Pa Zorane naši lekari slušaju Szo a Szo ne savetuje autopsije. Pa kako bi bilo šta znali ako se autopsije ne vrše. Navodno zbog visoke zaraznosti. Dali je to baš razlog ili postoji neki drugi? A što se tiče Hipokrata mnogi su lekari njega zaboravili.

   Odgovori
 2. Neka kaže istinu ” doktorka ” KISIĆ koliko od zaraženih ima simptome jer ako nema simptome a pozitivn je recite na koji virus je pozitivan, jer telo kada se zarazi nekim virusom upamti kojije taj virus i po ozdravljenjuu ljudskom telu ostaju delovi tih odmrlih virusa i zatoje SZO naredila da se pri testiranju koriste ne 35 već 45 frakcija da se nađe i najmanji molekul nekog virusa kojega ga čovek preboleo i zatim ispada da tako veliki broj zaraženih bez simptoma , a kriznom štabu su potrebni preko 500 zaraženih na dan da proglasi hitno vakcionisanje naroda i time da udovolje svojim nalogadvcima da oni prodaju vakcinu i zasluže debele pare a te vakcine nemaju nikakvu efikasnost na virus već samo da se ljudi ČIPUJU . sramota ZA TAKVE LEKARE

  Odgovori
  • Corona je do sada pokazala zube u Svetu je do sada umrlo vise od 2 miliona tako da specijalisti,doktori nisu umno, psihicki spremni za bilo kakav odgovorna pitanja kako zaustaviti Coronu kada gradjani nepostuju nista

   Odgovori
 3. Pa naravno ako se broj obolelih poveća da će se povećati i broj teže obolelih.Recite nam koliko se je to u procentima , da li su brojke iste ili su se povećale? Npr ranije je bilo 5 % teže obolenih , a sada je 5 ili više? Nadam se da će se ovo čudo od korone iskoreniti!

  Odgovori

Ostavite komentar