Hladno vremeno ne prija mnogima, a posebno su ugroženi srčani BOLESNICI

Jedna stvar bi mogla da pomogne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Hladno vreme ima svoje prednosti, ali i dosta mana.

Između ostalog, ne prija hroničnim bolesnicima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I može da dovede do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja.

Krvni sudovi se, na hladnoći, skupljaju i smanjuje se njihov obim.

Srce, da bi napumpalo dovoljno krvi za potrebe organizma, ubrzava rad i na taj način se dodatno opterećuje, što posebno teško može da padne srčanim bolesnicima.

Kod oboljenja kao što je angina pektoris, cirkulacija magistralnih krvnih sudova srčanog mišića je već kompromitovana, a svako narušavanje postojećeg krhkog balansa, zbog naglih promena temperature, može negativno da se odrazi i na ishranu srčanog mišića i na stanje hroničnog bolesnika.

Foto: Freepik/freepik

Pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima bi posebno trebalo da budu oprezni tokom zimskih dana, kada su srčani i moždani udari učestaliji. Čak i kod osoba, koje do tada nisu imale izraženije kardiovaskularne tegobe, sa “minusom”, kao okidačem, mogu da se jave prvi simptomi bolesti.

S obzirom na to da organizam ima sposobnost da se, nakon nekog vremena, prilagodi novim okolnostima, posle prvog udara hladnoće i kardiovaskularni sistem se prilagodi na zimske uslove. Međutim, nagle promene temperature, kada u toku jednog ili nekoliko sati dođe do naglog zahlađenja, su rizičnije za kardiovaskularni sistem nego dugotrajna hladnoća.

Hronični kardiovaskularni bolesnici, čije srce i krvni sudovi su već oštećeni i uglavnom rade smanjenim kapacitetom, se teže adaptiraju na promene.

Foto: Freepik/freepik

Ovakvim pacijentima bi tople kupke koje “treniraju” krvne sudove i povećavaju otpornost organizma, mogle da budu od pomoći.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar