NA DANAŠNJI DAN

Neobičan klasik: Don Kihot je oduvek bio kul, ali to mnogi ne znaju

Migel de Servantes je rođen na današnji dan 1547. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Movieclips Trailers

Na današnji dan 1547. godine je rođen genijalni Migel de Servantes u mestu Alkala de Enares u Španiji. Živeo je i pisao tokom Zlatnog doba španske umetnosti i stvorio je najozbiljniji neozbiljni roman u istoriji. Reč je o legendarnom delu “Veleumni plemić Don Kihot od Manče”.

Objavljen je iz dva dela, prvi je izašao 1605. godine, dok je drugi objavljen 1615. godine. Veoma se razlikuju kada je reč o tematici i strukturi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je bio prvi moderni roman, ali ima mnogo toga što ne znate o ovom delu. Naime, Don Kihot je oduvek bio izuzetno kul, ali to se, nažalost, ne uči u školi. Jedan je od retkih klasika književnosti koji u sebi sadrži puno humora. “Don Kihot” je pre svega humoristična knjiga, i u tom duhu je napisana, međutim, modernim čitanjem najčešće preovladava melanholični i poučan ton.

Zanimljivo je to što je roman i dalje veoma smešan, što se od jednog ozbiljnog dela ne bi očekivalo. Nije pretenciozan. Servantes je tako vešto pisao nezgode Don Kihota i Sanča Panse da one i sada mogu iskreno da nasmeju publiku, a da ne deluju nimalo naivno ili zastarelo. Ukoliko ga ponovo budete čitali iznadićete se koliko se zabavljate.

Napisao je “Kamile su debele” i postao HEROJ! Velika ispovest Uroša Petrovića koju morate pročitati

Delo je nastalo je kao parodija na sve viteške i pastoralne romane koji su tada izlazili. Servantes je u ovom delu iskazao svu svoju mržnju prema viteškim romanima koji su tada bili neverovatno popularni. Danas bi im po popularnosti, ali žanru, bili najbolji ekvivalent Marvelovi filmovi. Ti romani su sadržali hrabrog heroja koji ide iz avanture u avanturu, ima pomoćnika, dragu u nevolji i bori se sa nizom čudovišta. Servantes je ovaj koncept okrenuo naglavačke, i prikazao je junaka koji je poludeo čitajući viteške romane. Međutim, nije reč o običnoj jednostavnoj parodiji, mnogo je kompleksniji prikaz u pitanju. Ismeva razlike između filozofije književnih dela i svakodnevnog života.

Čak je uspeo da iskoristi čitavo poglavlje u kome se obilazi biblioteka Alonsa Kihana (Don Kihot), i kroz njega isproziva sve svoje savremenike. Tu je prikazao sve što ga nervira u tokovima tadašnje književne scene i šta zaista misli o viteškim romanima tog doba. Jedini pohvaljen je “Amadis de Gaula”, kao prvo delo tog tipa.

Genijalnosti Don Kihota je doprineo lažni drugi deo koji je delo autora Alonsa Fernandesa de Aveljanede, objavljen je nakon Servantesovog prvog dela. Misli se da ga je na ovaj čin naterao da napokon završi svoj drugi deo, možda je ovo potrebnu Džordžu R. R. Martinu.

Neobičan pisac koga ljudi obožavaju: Paulo Koeljo je pronašao put od psihijatrijske bolnice do alhemičara

Ovaj autor je dao savršenu podlogu Servantesu, koji ga je isprozivao sa velikom dozom humora. Alonso Kihano i Sančo su svesni da postoji čovek koji piše knjige o njihovim lažnim avanturama. Na ovaj način je ovo postalo jedno od prvih dela koje je razbilo takozvani “četvrti zid” između čitalaca i likova. Takođe, u drugom delu Don Kihota je jasno da je prvi deo romana već objavljen i svi likovi znaju za njega. U nastavku je Don Kihot prilično lucidan i svestan da je živeo u laži. Međutim, okolina opčinjena njegovim avanturama ga tera da se vrati starom načinu života. Oni nastavljaju da ga ubeđuju da je magičan svet stvaran.

Međutim, Servantes je uspeo da stvori jednog od najvoljenijih likova u književnosti. Ovaj dragi Vitez tužnog pogleda je postao heroj svih koji ne mogu javno da iskažu svoje mišljenje, kao i svih onih koji vole da maštaju. Jedino je kroz lik jednog ludaka mogao da iskaže svoje političke, književne i društvene stavove, a da ne snosi posledice. Takođe, je maestralno stvorio junaka kome se na početku podsmevamo ili koga nam je žao, a  koji se pretvara u jednog od najvećih književnih heroja. Tera čitaoce da zajedno sa Sančom ubeđuju Kihana da su njegovi ideali i avanture stvarni i da nikada ne sme da odustane od njih.

Zapamtite mudre reči Don Kihota:

“Od previše razuma može lako da se poludi. Najluđe je samo posmatrati život onakav kakav jeste, a ne zamišljati kakav može da bude.”

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar