Jeftina, zdrava i bolja od kupovnih: Napravite sami OVSENO i BADEMOVO mleko (RECEPT+VIDEO)

Podnosili ili ne laktozu, biljna mleka su uvek dobar izbor kao deo svakodnevne ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ Freepik

Poslednjih godina, biljna mleka izrazito su popularna, pogtovo jer se kod sve više ljudi javljaju alergije na laktozu, pa su im alternative poput sojinog, bademovog i ovsenog mleka, sjajna zamena.

Ukoliko spadate u one koji vole biljna naspram mleka životinjskog porekla, dobro je znati da ih možete napraviti i sami i to za malo vremena i truda, pa čak i uštedeti neki dinar, obzirom da ovakvi proizvodi uglavnom spadaju u red skupljih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Donosimo vam dva jednostavna recepta kako da napravite ovseno i bademovo mleko u kućnoj radinosti, a da budu čak i bolji od kupovnog.

Jedina loša strana je što ne mogu dugo da stoje, te je preporučljivo da ih iskoristite u roku od par dana.

Bademovo mleko je izuzetno dobro ukoliko imate probleme sa crevima, čirom i olakšava pražnjenje šučne kese. Takođe, odličan je izvor energije, pozitivno utiče na memoriju i sadrži velki broj vitamina.

Kravlje, sojino, bademovo, pirinčano, kokosovo mleko – Koje izabrati?

Za bademovo mleko vam je potrebno:

  • Blender ili sokovnik
  • 1 čaša sirovog badema (možete ga pronaći u prodavnicama zdrave hrane)
  • 3 do 4 čaše vode
  • Cediljka ili gaza
Foto: Freepik/ 8photo

Priprema:

Badem potopite u posudu sa vodom, da odstoji preko noći. U posudu sa bademom poželjno je da sipate 3 do 4 čaše vode (poželjno filtriranu ili flaširanu). Nakon toga, sipati sve u blender i samleti. Nakon 3 do 5 minuta, preko posude u kojoj ćete čuvati mleko raširite ili gazu ili stavite cediljku i sipajte smesu iz blendera. Dobro ga procedite i odložite u staklenu ambalažu koja je najbolja za čuvanje.

Bademovo mleko, pripremljeno na ovaj način, može vam stajati u frižideru 2 do 3 dana. Ukoliko želite da ga zasladite, dodajte malo cimeta, meda, pa čak i kakao ili vanilu. Sve u zavisnosti kakav ukus više volite.

Smesu nemojte bacati, već je možete iskoristiti za kolače, osušiti za musli, pa čak i kao masku za lice.

Foto: Freepik/ Freepik

Kada je u pitanju ovseno mleko, bitno je napomenuti da ono sadrži čak 10 minerala i 15 vitamina. samo u jednoj šoljici nalazi se 36 odsto preporučene dnevne doze kalcijuma, što je više od punomasnog kravljeg mleka koje nam pruža oko 28 odsto dnevne potrebe tog važnog minerala. Osim toga, ova jeftina varijanta mleka sadrži i gotovo dvostruko više vitamina A u odnosu na kravlje mleko, a bogato je i vitaminima C, B, D i E, piše Index.hr.

Potrebno:

  • 1 šoljica običnih ovsenih pahuljica
  • 3 šoljice hladne vode

Ako želite da poboljšate aromu možete da dodate:

  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 4 urme ili 1 – 2 kašičice meda

Priprema:

Prelijte ovas vodom i ostavite ga bar 20 minuta da se natopi ili ga, još bolje, ostavite preko noći.

Procedite ovas i prebacite ga u blender, dodajte tri šoljice hladne vode i urme, ako želite, pa zajedno blendirajte na najvećoj brzini dok ne dobijete mleko bez grudvica.

Procedite ga kroz cediljku ili krpu i dobili ste ukusno mleko koje u frižideru možete da držite dva do tri dana. Pre upotrebe ga obavezno promućkajte, a ostatak ovsenih pahuljica iz cediljke, ili na krpi, možete da iskoristite za palačinke.

Napomena: Ovo mleko ne bi trebalo da zagrevate, pošto biste mogli da dobijete želatinoznu masu.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar