Kravlje, sojino, bademovo, pirinčano, kokosovo mleko – Koje izabrati?

Svaka vrsta mleka ima svoje prednosti i mane, zavisno od tipa ishrane, zdravstvenog stanja, nutritivnih potreba, i ličnog ukusa osobe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels

Ne tako davno, jedina opcija za potapanje omiljenih pahuljica i muslija, bilo je kravlje mleko.

Danas biljne alternative postaju sve popularnije, a mi zbunjeni stojimo ispred rafova supermarketa pitajući se – koje je mleko najbolje?

Pročitajte naš spisak prednosti i mana svake vrste mleka, i odaberite ono koje najviše odgovara vašim potrebama.

Kravlje mleko

Danas postoji nekoliko vrsta kravljeg mleka, punomasno (sadrži sve prirodne komponente), mleko sa niskim procentom masti (sadrži istu količinu ugljenih hidrata i proteina, ali znatno manje kalorija), i mleko bez laktoze.

Prednosti kravljeg mleka su veliki broj kalorija, sadržaj osnovnih proteina, i vitamina i minerala neophodnih za novorođenčad i starije osobe.

Mana mu se ogleda u stavu vegana i etičkih pitanja o procesu  proizvodnje.

Bademovo mleko

View this post on Instagram

DAIRY-FREE MILK RECIPE! ? ⁣ ⁣ Since dairy is one of my food triggers, I have had to find alternatives to milk. ⁣ ⁣ Many of the dairy-free milk brands in the stores have quite a few preservatives in them so I've started making delicious dairy-free milk at home.⁣ ⁣ It's super simple and has been saving us a pile of money ?. ⁣ ⁣ Here is how to do it…⁣ ⁣ Ingredients:⁣ 1 cup of raw almonds⁣ 5 cups of filtered water⁣ ⁣ Optional Ingredients:⁣ 1 date⁣ 1/2 tsp. vanilla⁣ pinch of sea salt⁣ 1/2 tsp. cinnamon @rootalive ⁣ 3 Tbs. cocoa powder (chocolate milk)⁣ ⁣ ⁣ Directions:⁣ Place almonds in a large bowl and fill with filtered water.⁣ ⁣ Soak overnight. ⁣ ⁣ Once they have soaked, drain the water and rinse the almonds.⁣ ⁣ Place the almonds in a highspeed blender like a @vitamixca with 5 cups of filtered water.⁣ ⁣ Blend for a couple of minutes until smooth.⁣ ⁣ Place a nut milk bag or a cheesecloth into a large bowl. Pour the contents into the nut milk bag and wring out all of the milk until the pulp is dry. ⁣ ⁣ Store the milk in mason jars in the fridge for up to 5 days.⁣ ⁣ The milk can also be stored in the freezer for up to a month. ⁣ ⁣ Keep the almond pulp and make delicious cookies out of them after! ?⁣ ⁣ Watch my Instagram Stories today on how to do it!⁣ ⁣ Save ? this post for later and share ↪️ it with a friend. ⁣ ⁣ Have you tried making your own almond milk? Let me know in the comments below. ??

A post shared by Jayde Gut Health Nutritionist (@reclaimedhealthjayde) on

Bademovo mleko se stastoji od mlevenih badema i vode, a sve dok nema dodate šećere nema ni loših zasićenih masti, bogato je vitaminom A, i niske je kalorjiske vrednosti.

Iako su bademi dobar izvor proteina, bademovo mleko to nije, takođe može sadržati i karagen, koji remeti proces varenja kod velikog broja ljudi.

Sojino mleko

Sojino mleko se pravi od soje i vode, ova najhranjivija biljna mlečna alternativa sadrži veliku količinu proteina, vitamina A, vitamina B-12, fosfora i antioksidanata, a iako je količina proteina koju sadrži ista kao i u kravljem mleku, sojino ima znaćajno nižu kalorijsku vrednost.

Najveća mana sojinog mleka je činjenica da je soja sama po sebi jedan od najčeščih alergena za decu i odrasle, takođe se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa štitnom žlezdom, a često je i GMO porekla.

Pirinčano mleko

Pirinčano mleko je retko alergen i prirodno je slađe od bilo koje druge vrste biljnog mleka, dok je istovremeno obilato mastima koje pospešuju gubitak kilaže.

Ne preporučuje se osobama koje pate od dijabetesa zbog visoke koncentracije ugljenih hidrata, loš je izvor proteina, a sadrži karogen i veštački arsenik koji je veoma štetan za decu i novorođenčad.

Čime ćete sutra preliti musli za doručak?



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar