Ruski “flaster” zaustavlja krvarenje, sprečava infekciju, a ima vrlo NEOBIČAN sastojak

Prilično je teško za kratko vreme zašiti većinu ozbiljnih rana hirurškim koncem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Naučnici iz Rusije otkrili su da se krvarenje može zaustaviti korišćenjem materijala, koji se sastoji od nanočestica srebra i biopolimernih vlakana, po sastavu sličnih supstancama iz zidova ćelija algi i oklopa rakova.

“Spektar materijala koji se koriste za lečenje rana prilično je širok. Ono po čemu se naš materijal razlikuje, jeste njegov asorpcioni kapacitet i biokompatibilni način dobijanja bez hemijskih sredstava za umrežavanje”, kazala je Marija Gordijenko, jedan od autora istraživanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ona je precizirala da se “materijal sastoji od prirodnog alginina i hitozana, kao i od nanočestica mikrobiološkog srebra”.

Priroda nudi rešenje

Ruski hemijsko-tehnološki univerzitet “Mendeljejev” ističe da se civilni i vojni hirurzi na terenu suočavaju s nesavršenim metodama za zaustavljanje krvarenja i uklanjanje rana.

Prilično je teško za kratko vreme zašiti većinu ozbiljnih rana hirurškim koncem, a brzi načini njihovog fiksiranja, recimo pomoću super-lepka, nisu bezbedni za ljudsko telo.

U poslednje dve decenije, hemičari i biolozi pokušavaju da pronađu rešenje za problem u prirodi, proučavajući lepljive supstance koje koriste životinje i biljke.

Foto: ronstik / Alamy / Profimedia

Tri sastojka

Ruski naučnici zabeležili su uspeh. Napravili su materijal koji može zaustaviti krvarenje, ubrzati zarastanje rane, istovremeno štiteći od infekcije.

Sastoji se od tri komponente: nanočestica srebra i dve vrste biopolimera, hitozana i alginina. Hitozan je osnova za oklop rakova i ćelijska membrana gljiva, dok se alginini nalaze u ćelijskim zidovima algi.

U bliskoj budućnosti, naučnici planiraju da sprovedu testiranja na životinjama, a stvoriće i novu verziju ovog materijala za odvajanje krvi na frakcije.



Izvor: Sputnik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar