ZADUŽIO CEO SVET

NASA ne bi bila ista bez Mihajla Pupina: Po srpskom geniju nazvali i PARČE MESECA, svuda se spominje

Ime i doprinosi čuvenog naučnika nezaobilazni u istoriji američke svemirske agencije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Wikipedia

Nacionalna agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja – NASA neguje sećanje na jednog od svojih osnivača Mihajla Pupina, a o značaju tog velikog sprskog i svetskog naučnika za razvoj aeronautike i svemirskih istraživanja, rođenog na današnji dan 1854. godine, govore i dokumenta na sajtu te širom sveta poznate američke agencije.

Pupin da se vrati u Srbiju: Ispunjava se želja našeg velikog naučnika

Tanjugu su iz sedišta NASE na pitanje šta agencija poseduje od dokumenata koji govore o ulozi Mihajla Pupina u njenom nastanku i razvoju, ukazali na stranice sajta www.nasa.gov na kojima se može naći 12 dokumenta važnih za istoriju Nase u kojima je istaknuto ime – “Michael I Pupin”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U tih 12 dokumenata, knjiga i publikacija, koje između ostalog govore i o istoriji nastanka Nacionalnog savetodavnog odbora za aeronautiku NASA osnovanog 1915. godine, a iz koga je 43 godine kasnije nastala ta širom sveta poznata svemirska stanica je i fotografija – “Slika u istoriji vazduhoplovnog (i astronautičkog) inženjerstva”.

Na njoj je ovekovečen prvi sastanak Nase kome je prisustvovalo 12 stručnjaka, od kojih je jedan bio i Mihajlo Idvorski Pupin.

Iz bazena pravo na Mesec! Pogledajte kako astronauti TESTIRAJU nova odela (VIDEO)

Pupinovo ime je na spisku članova izvršnog komiteta NASA, na toj funkciji bio je od osnivanja do oktobra 1922. godine.

NASA na sajtu prezentuje i dokument “Žurnal misije Apolo 15” u kome je i fotografija dela površine Meseca iz 1971. godine a kao odrednica za poziciju tog “parčeta” tla navedeni su krateri, od kojih je jedan nazvan po velikom srpskom naučniku, profesoru i dobrotvoru.

Kao dragocenost NASA čuva i knjigu važnu za svoj nastanak – za osnivanje Nase. Među stranicama tog obimnog dela na skoro 600 straniuca “Inženjeri na najvišem zadatku” Džejmsa Hansena, posvećenog Lenglijevom istraživačkom centru, najstarijem Nasinom centru sagrađenom pre više od jednog veka, ime je Mihajla Pupina.

Američka vojska planira bazu na Mesecu, prvi stanovnici biće roboti (VIDEO)

Pupinov značaj istaknut je i između ostalog i u dokumentarnom žurnalu o putovanju u istorju američke aeodinamike – nauke o kretanju vazduha u odnosu na čvrsta tela.

Mihajlo Pupin bio je između ostalog počasni doktor na 18 univerziteta, dobitnik Pulicerove nagrade za autobiografsko delo “Od pašnjaka do naučenjaka”, počasni koznul Srbije u SAD i prijatelj 28. predsednika SAD Vudroa Vilsona, zahvaljujući čemu se, između ostalog, zastava Srbije vijorila na Beloj kući, a tako nešto dogodilo se samo dva puta u istoriji SAD.

Bio je veliki dobročinitelj, upisan je zlatim slovima i u istoriju razvoja Narodnog muzeja kome je poklonio legat – deo stalne postavke.

Patentirao je 34 pronalaska, a induktivni kalemovi u njegovu čast nazvani su “Pupinovi kalemovi”. Telefonska kompanija Bel kupila je pravo korišcenja Pupinovih kalemova 1901. godine, a potom i Simens.

Umro je u SAD gde je i sahranjen. Na grobu piše Mićael Idvorsky Pupin oktobar 4. 1858 – marć 12 1935.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar