Kandidat za Nobela je bio i jedan Srbin: Kladionice su mu dale istu kvotu kao i dobitnici Luiz Glik

Pobeda Luiz Glik je bila pravo iznenađenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade ja američka pesnikinja Luiz Glik. Njena pobeda je bila pravo iznenađenje, a kladionice su potpuno promašile dobitnika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najveće šanse davali Džamejki Kinkejd, karipsko-američkoj autorki, koja preispituje pitanja kolonijalizma, rasizma i polova. Mađarski pisac Peter Nađaš jedan je od zaboravljenih koji su ponovo bili u konkurenciji, pa albanski živi klasik Ismail Kadare, kao i mlađi Rumun Mirča Kartaresku.

Priznanje za čuvenu pesnikinju: Ovo je ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost

 

Kanadska pesnikinja En Karson takođe je viđena kao moguća dobitnica Nobelove nagrade, a stalni konkurent je Ngugi va Tiongo, kenijski autor koji kritikuje korupciju kenijske političke elite, probleme kolonijalizma, a piše na maternjem kikuju jeziku, kao i na engleskom.

Zanimljivo je da je u prognozama na listama kladionica ovogodišnja dobitnica imala istu kvotu, 25:1, kao i američki pesnik srpskog porekla Čarls Simić koji je rođen 1938. godine u Beogradu.

Na engleski jezik preveo je knjige pesama Vaska Pope, Ivana V. Lalića, Ljubomira Simovića, Milorada Pavića, Branka Miljkovića, Novice Tadića, Radmile Lazić, kao i tri antologije moderne srpske poezije. Stalni je kritičar New York Review of books. Predavao je književnost na Univerzitetu Nju Hempšir. Živi u Stafordu, Nju Hempšir.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar