Priznanje za čuvenu pesnikinju: Ovo je ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Luiz Glik je 1993. godine dobila Pulicerovu nagradu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster, File

Američka pesnikinja Luiz Glik dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu, saopštila je danas Švedska akademija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U obrazloženju se navodi da je nagradu dobila za njen “nepogrešiv poetski glas koji strogom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim”, prenosi Rojters. Ona će osim priznanja dobiti i nagradu u vrednosti od 1,1 milion dolara.

Neverovatna životna priča Meri Šeli: Tinejdžerka koja je za jednu noć napisala “Frankenštajna”

Glik je potomak je mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku. Pohađala je koledže Sara Lorens i Kolumbiju. Njena poezija pripada objektivističkoj poetici, nastaloj tokom tridesetih godina 20. veka.

Prateći ovu poetiku ona tretira pesme kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svet tako što upotrebljava obične svakodnevne reči. U eseju “Dokazi i teorije” navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem.

Neobičan klasik: Don Kihot je oduvek bio kul, ali to mnogi ne znaju

Pulicerovu nagradu dobila je 1993. godine za knjigu “Divlji iris”. Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine. Trenutno je pisac-rezident na Univerzitetu Jejl i predavač na Programu za kreativno pisanje Bostonskog univerziteta. Živi u Kembridžu, u državi Masačusets.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar