Umor, glavobolja i mučnina mogu biti samo neke od nuspojava: Imate li probleme zbog PROMENE VREMENA?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Sigurno ste nekada čuli da se neko ne oseća dobro zbog promene vremena.

Nije u pitanju mit.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naš organizam zaista reaguje na nagle vremenske promene.

Svaki pojedinac različito reaguje, a umor, neispavanost, glavobolja i mučnina mogu biti samo neke od nuspojava.

Reuma i astma

Osobe koje pate od problema koji nastaju prilikom promene se nazivaju meteoropate, a simptomi se nazivaju meteoropatija. Dok neki ne reaguju uopšte, ili samo blago reaguju, meteorpoate će bukvalno patiti kada se iznenada naoblači, ili se dogodi bilo koja druga nagla promena vremena.

Foto: Freepik/suksao

Postoji više grupa bolesnika koji su prilično osetljivi na promene vremena. Njih muče reuma, astma, srčane smetnje, angina pektoris, visoki krvni pritisak, čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, psihoza i druge psihičke tegobe.

Lekari ističu da astmatičar oseti i reaguje u periodu od tri do 48 sati pre nego što usledi nagla promena temperature i zato je dobro znati bioprognozu, na osnovu koje doktor daje savet kako da ugrožene osobe što bezbolnije prebrode period koji nailazi.

Uzimanje lekova

Stručnjaci koji se bave ovom problematikom, uglavnom savetuju da se tokom “kritičnog” vremena ostane kod kuće, ne ide na putovanje, ne zamara teškim fizičkim ili psihičkim poslovima, kao i da se uzimaju propisani lekovi. Osobe sa alergijama treba pravovremeno da počnu sa terapijom.

Foto: Freepik/freepik

Redovno uzimanje lekova za smirenje se savetuje osobama koje pate od psihičkih tegoba. Ako baš morate da se oglušite o neki od ovih saveta, koristite prevozno sredstvo kojim ćete najbrže stići, obavezno pojedite lagani obrok i ponesite flašicu vode. Hrana je veoma bitna.

Promene krvnog pritiska

Vaš pritisak može da varira iz brojnih razloga, pa tako i zbog vremenskih nepogoda. Naime, kada dolazi do naglih promena vremena, dolazi i do promene pritiska, a to direktno utiče na organizam. Pod uticajem visokih temperatura dolazi do širenja krvnih sudova, što može da dovede do pada krvnog pritiska. Kod niskih temperatura dolazi do sužavanja krvnih sudova, što može da utiče na povećanje krvnog pritiska.

Foto: Freepik/freepik

Povećani broj srčanih udara

Kada su temperature niže, krv sporije teče našim venama, a to utiče na srce. Nažalost, tokom hladnijih dana, povećava se rizik od srčanog udara. Izrazito visoke ili niske temperature, takođe, negativno utiču i na disajni sistem, zato se nemojte iznenaditi ako osetite probleme sa disanjem.

Osim navedenog, nagle i ekstremne vremenske promene su direktan udar na imunološki sistem, zato se nemojte iznenaditi ako sa padom temperature obolite od prehlade.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar