Jedna od najčuvenijih slika srpske umetnosti: “Kosovka devojka” u Konaku kneginje Ljubice

Biće izložena od 2. do 16. oktobra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikimedia

Jedna od najprepoznatljivijih slika u istoriji srpske umetnosti i kulture “Kosovka devojka”, koji je naslikao čuveni slikar Uroš Predić  biće izložena u Konaku kneginje Ljubice od 2. do 16. oktobra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sliku je poručilo Kolo srpskih sestara, žensko društvo osnovano 1903. godine u Beogradu, koje se bavilo humanitarnim radom. Nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija za sliku Urošu Prediću poslužila je narodna pesma Kosovka devojka, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.

Na mestu Vojne akademije biće Muzej grada Beograda, projekat za zgradu se privodi kraju

Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje, Kosovke devojke, koja “vida rane smrtno pogođenom Orloviću Pavlu”. S obzirom da je nastala u vreme Prvog svetskog rata, slika se može tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vreme, a Kosovka devojka kao prva bolničarka. Na taj način, umetnik je naslikao opšteljudsku tragediju koja prati sve velike ratne sukobe, a u likovima Kosovke devojke i Orlovića Pavla prikazao je srpski narod i njegove patnje u ratu.

Slika je ubrzo nakon nastanka stekla veliku popularnost i bila štampana na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar