Da li ste Ariel, Pepeljuga ili Snežana? Svima nekad treba terapeut, čak i kada ste Dizni princeza (FOTO)

Ko kaže da crtani filmovi nisu poučni?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ dassel

Crtane filmove gledaju svi – od malih, kojima su uglavnom i namenjeni, pa sve do nas “velikih” koji im ne možemo odoleti.

Jer realno, mnoge poruke razumeli smo tek kada smo malo porasli.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uostalom, ko kaže da su crtaći rezervisani samo za decu?

Ipak, neretko se spominju i “tamne strane” nečega što bi trebalo da je samo za razonodu. Upitni su likovi, radnje, pa čak i rečenice koje su upotrebljene u scenarijima.

Da li mogu da probude agresivnost? Šalju li nerealne slike o telu ili pak onome što treba želeti od života?

Jedna od najčešćih tema internet rasprava su upravo Dizni princeze. Kao inspiracija su poslužile i venecuelanskoj umetnici i dizajnerki Mariji Guadarami, koja je na zanimljiv i neuobičajen način, predstavila drugu stranu “sjaja i glamura”, odnosno, da li se iza osmeha kriju i problemi? I još bitnije – da li se sa tim možemo poistovetiti.

Gospodin doktor psihijatar, Roze Žirafa, glavni je akter svih stripića. A mi ćemo podeliti samo nekoliko glavnih primera – princeza koje svi znamo.

Sindrom Ane Karenjine

– Dakle, da sumiramo: promenila si sve kod sebe da bi se uklopila u njegov svet?

Za one koji ne znaju, princeza Ariel (ili Mala sirena, kako je još mnogi znaju), nakon što se zaljubila u princa Erika, odrekla se svojih peraja, ali i glasa, samo da bi otišla na kopno, ne bi li stekla njegovu ljubav.

Zašto sindrom Ane Karenjine?

O tome smo vam već pisali, a možete se podsetiti ovde, ali, zar ne treba da bude – ako vas voli zaista, voleće vas takvu kakva ste zaista?

Lepo je pristzati na kompromise, ali, ne treba da volite slepo i promenite sve, samo da bi nekom drugom bile “po meri”.

Koliko treba verovati ljudima?

– Otišla si da živiš sa sedmoricom patuljaka koje ne poznaješ, a onda si otrovana hranom koju si prihavtila od nepoznate osobe. Prosto sam impresioniran koliko si u stanju da veruješ ljudima.

Dakle, priču o Snežani i sedam patuljaka svi znamo. Ali da. Ako bismo sve to primenili na sopstveni život, koliko zapravo puta treba da se “opečemo” o neke osobe, pre nego što shvatimo da ne smemo da im verujemo.

Sa jedne strane, to mogu biti primeri poput – ne sedaj u auto sa nekim koga ne poznaješ ili slično. A sa druge strane – to što nekoga znate, ne znači da neće pokušati da vas prevari, a otrov nema uvek naznačeno “opasnost” na bočici.

Sindrom Madam Bovari

– Plesala si sa njim nekoliko sati na zabavi i sad si ubeđena da je on ljubav tvog života? Pričaj mi još o tome.

Još jedan sindrom o kome smo pisali. Dakle, svi mi pomalo priželjkujemo priče iz filmova. Dvoje se upoznaju, među njima plane strast, pređu sve prepreke zarad ljubavi koju osećaju, a potom završe zajedno, srećni i zadovoljni do kraja života.

Istina je da je iza svakog uspešnog odnosa mnogo truda i rada.

Samo zato što se neko čini kao idealan spoj, ne znači da će tako biti u realnom životu.

Jednom lažov, uvek lažov

– Lik te je lagao sve vreme, a ti i dalje želiš da se udaš za njega?

Za one koji nisu gledali Aladina, priča se vrti oko lepe princeze Jasmin i mladića koji uz pomoć duha iz čarobne lampe, pokušava da se izbori za njenu ljubav, pretvarajući se da je ono što nije, odnosno, da je princ.

Iskreno, i sa ovom situacijom mnogi mogu da se poistovete. Mislite da imate posla sa jednom osobom, koja se lažno predstavlja sve vreme, a na kraju se ispostavi nešto potpuno deseto. Hm, realno, šta bi uradili da saznate?

Kolika god da je ljubav, ako vas je lagao jednom, šta ga sprečava da to uradi ponovo? I uostalom, ovo se ne odnosi samo na parove, već i na međuljudske odnose.

Pusti, nek ide

Čuvena Elsa, sa još čuvenijim “Let it go”.

Verujemo da su mnogima uši “probijene” besomučnim ponavljanjem pesmice. Zato i ne čudi pitanje gospodina Žirafe: “Da li ste zaista “pustili” sve?”

I iskreno, najteže je “pustiti”. Šta god da vas muči, ljubav, porodica, posao, prijatelji… nekad je jedino rešenje da ne zadržavate u sebi čemer. Jer to samo vas vuče na dno i nikog drugog. Pusti, prihavti, živi.

Jer, problem koji ne možete da rešite – nije vaš problem.

Šta znači nemati problema sa karantinom

I naposletku, razgovor između psihijatra žirafe i Zlatokose:

– 18 godina si provela zaključana u kuli? Ti onda sigurno nemaš problema sa karantinom.

Na kraju se valja i malo nasmejati. Jer introvertni znaju: karantin ili ne, isto im je. Svoju sreću grade između 4 zida, odnosno, nisu im potrebni nekad ni drugi ljudi, niti klubovi i slično da bi bili srećni sami sa sobom.

Kako se vama čini? Sa kojim stripom ste se poistovetili?

Da li je Marija “ubola” u metu?

Pišite nam u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar