Najbolji web-pretraživač slavi 22. rođendan: Da li znate kako je dobio ime (VIDEO)

Kako se projekat dvojice doktora nauka pretvorio u jednu od najvećih IT korporacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: sjscreens / Alamy / Profimedia

Najpopularniji internet pretraživač – Google, proslavio je 22. rođendan uz poseban animirani doodle (zabavni crtež na naslovnoj strani). On prikazuje proslavu putem video-konferencije, jasno aludirajući na situaciju u svetu i globalnu pandemiju.

Google je osnovan septembra 1998. Dvojica doktora nauka, bivših studenata Univerziteta Stanford, Lari Pejdž i Sergej Brin, započeli su istraživački projekat koji se godinama kasnije pretvorio u jednu od najvrednijih i najvećih IT korporacija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko niste znali, naziv Google dolazi od pogrešnog izgovora reči Gugol (Googol), koja označava broj “10 na stoti”. Kada su Pejdž i Brin odlučili da registruju internet-domen googol.com shvatili su da je zauzet(!), pa su modifikovali naziv.

“Kralj” globalne mreže

U početku, Google nije mogao da se takmiči s tadašnjim pretraživačima. Mrežom su vladali Yahoo i Ask Jeeves. Vremenom, prerastao je konkurenciju, preuzeo prvu poziciju i titulu “kralja” globalne mreže sa više od 63.000 pretraga u sekundi.

Dokumenti za registraciju kompanije predati su 4. septembra 1998, ali taj datum nikada nije obeležen kao slavljenički.

Da je Google odavno postao deo web-kulture pokazuje i podatak da je 2006. zvanično unet u Oxford English Dictionary kao glagol. U srpskom jeziku (slengu) upotrebljava se izraz “guglati / guglovati”, istog značenja.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar