TESLIN "BATTERY DAY"

Pogled u Maskovu budućnost: Moćne baterije, gigafabrike i “pametni” auto za 21.000 evra (FOTO)

Ekscentrični milijarder predstavio je investitorima i svetu brojne projekte, a najvažniji nosi oznaku 4680

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Godišnji “Battery day” je prošao i ceo svet, kao što se očekivalo, komentariše bombastične najave vlasnika Tesle, Ilona Maska.

Prezentacija je održana uz maksimalno pridržavanje mera socijalne distance. Investitori i gosti Tesle sedeli su u svojim četvorotočkašima na parkingu, i uz zvukove sirena odobravali svaku Maskovu objavu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najvažniji projekat svakako je nova baterija, obeležena brojkom 4680, koja će smanjiti ukupne troškove prizvodnje i približiti cenu Teslinih električnih vozila klasičnim benzincima i dizelašima.

Više snage, veći domet

Baterija je proizvedena u gigafabrici u Fremontu, a obezbediće šest puta više snage i 16% veći domet Teslinih vozila, rekao je Mask.

Kompanija planira da baterije izrađuje pod svojim krovom, tačnije u budućem postrojenju Roadrunner, bez obzira na ugovor s Panasonicom. Milijarder je naglasio da se radovi privode kraju.

“Ovako nešto niko nije uradio. Teslini inženjeri utrošili su puno vremena i energije u izradi novog koncepta. Ne samo da će baterije 4680 doneti poboljšanja za vozila, već je njihova izrada jednostavnija i zahteva manje delova”, objasnio je Ilon Mask.

Na kraju segmenta, milijarder je “poentirao” najavom da kompanija u budućnosti planira proizvodnju 20 miliona e-automobila godišnje, uz model koji bi se prodavao za 25.000 dolara (oko 21.000 evra) i bio potpuno autonoman u vožnji.

Vozila budućnosti

Nova baterija pokretaće sva Teslina vozila, uključujući teretnjak Semi, sportaš Roadster, kamionet Cybertruck i električni ATV Cyberquad.

Gosti prezentacije mogli su da uživaju u viziji budućnosti Maskovih inženjera, jer su pomenuta vozila bila izložena na parkingu.

Vlasnik kompanije zatim je otkrio detalje dugo očekivanog Modela S Plaid, koji bi trebalo da bude na tržištu krajem 2021.

“Planiramo da ima domet do 800 kilometara s jednim punjenjem. Ubrzavaće 100 km/h za manje od dve sekunde, dok će maksimalna brzina biti 320 km/h”, rekao je Mask.

Cena ekskluzivnog četvorotočkaša je 139.000 dolara.

Dugoročni planovi

Važno je naglasiti da se Maskove najave o unapređenju sistema baterija odnose na period do 2022. godine, kada se očekuje masovna proizvodnja.

Šef Tesle objavio je na Twitteru poruku, pojašnjavajući dalje:

“Govorimo o dugoročnim planovima proizvodnje, uključujući i Semi kamiona, Cybertrucka i Roadstera”, napisao je milijarder.

Ako niste imali priliku da ispratite “Battery day”, pogledajte naredni video, gde su prezentovane najvažnije objave s jučerašnjeg događaja:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar