Android očekuju VELIKI izazovi u budućnosti, ali konkurent NEĆE biti Apple (VIDEO)

Pritisnut sankcijama, kineski Huawei izgradio je sopstveni ekosistem i HarmonyOS, koji će pokretati njegove telefone

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Pasi Mämmelä

Android je apsolutni šampion, kada je reč o operativnim sistemima, bez obzira na ekskluzivnost koju donosi iOS. To pokazuje i činjenica da brojni proizvođači zasnivaju svoje mobilne uređaje na Google sistemu, uzimajući čak 85% svetskog tržišta.

Ovi podaci mogu se dramatično promeniti u bliskoj budućnosti, pošto je Huawei saopštio da će svoje telefone prebaciti na sopstveni operativni sistem – HarmonyOS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kineska kompanija je veliki igrač na tržištu, a uspela je na kratko da preuzme i vrh liste najvećih proizvođača telefona. Sada je na drugoj poziciji, iza neprikosnovenog Samsunga, ali i dalje plasira ogroman broj uređaja na tržište, koje više neće pokretati Android.

Spremni za novu eru

“Krivac” za veliku promenu jesu američke sankcije, koje su primorale Huawei da isključi sve Google aplikacije i servise sa svojih uređaja.

Kompanija je morala da izgradi sopstveni ekosistem, koji će podržavati njihove modele, pa je lansirala i App prodavnicu. Stvari se razvijaju velikom brzinom, i Huawei veruje da je spreman za prelazak na domaći OS.

Prvi put najavljen 2019, HarmonyOS je do sada pokretao samo “pametne” satove i televizore. Ukoliko svi Huawei telefoni budu zasnovani na pomenutom sistemu, a on nastavi da uvećava popularnost u Kini, prednost Androida može biti ugrožena.

Poziv za developere

Postoje i informacije da proizvođači, kao što su Oppo i Xiaomi, razmišljaju o prebacivanju na HarmonyOS, što će umnogome doprineti njegovoj ulozi globalnog konkurenta.

Uz povećanje broja telefona s novim operativnim sistemom, povećaće se i broj zainteresovanih developera koji će praviti aplikacije i igrice za njega, prenosi Express.

Iako će kinesko tržište najverovatnije dočekati HarmonyOS raširenih ruku, biće teško ubediti korisnike u drugim delovima sveta da učine isto, i zaborave Android.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar