ISTORIJSKA LEKCIJA

Velika BRUKA Srba! Za ovog KRALJA čuli ste u “Nemanjićima”, a nemate pojma koliko je promenio Srbiju

Ovog vladara Srbi gotovo i ne poznaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Serije Filmovi, Wikipedia

Srbija polako, ali sigurno vraća svoj “dug” osnivačima srpske države, a to su svakako Nemanjići, ipak za jednog člana ove dinastije Srbi malo znaju ili ga bar ne cene toliko kao ostatak, a da za to nemaju razloga. Objektiv.rs vam otkriva sve detalje o Stefanu Radoslavu poznatijem kao Radoslav Duka, kao i zašto je on važan za sve nas.

Srbija, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića gradi monumentalni spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji i uskoro ćemo svi moći da se divimo ovom kulturno-istorijskom ostvarenju. Imali smo prilike da vidimo da je i Javni servis konačno snimio kakvu-takvu seriju o Nemanjićima, znači stvar se pomerila sa mrtve tačke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak jedan od Nemanjića, koji je imao jako značajnu ulogu u srpskoj istoriji, nezasluženo ostao je u senci Stefana Nemanje, Stefana Prvaovenčanog i drugih vladara iz ove vlastelske kuće, a to je gore pomenuti Stefan Radoslav.

Lik Stefana Radoslava ii kako mnogi istoričari vole da ga nazivaju Stefana Duke, mnogi su prvi put videli tek u pomenutoj seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine”, ali to je krivica svih nas što ga kratko pominjemo.

Spomenik Stefanu Nemanju poprima oblik, jutros kranom podizani delovi velelepnog obeležja (FOTO)

KO JE BIO STEFAN RADOSLAV – STEFAN DUKA?

Stefan Radoslav Nemanjić je bio srpski kralj koji je vladao u periodu od 1227/1228. do 1233/1234. godine, a na presto Kraljevine Srbije došao je kao najstariji sin Stefana Prvovenčanog, nakon njegove smrti.

Foto: Printscreen/Youtube/Serije Filmovi

To je samo jedan od podataka zbog koje je Stefan Radoslav bio važna istorijska ličnost. Naime došao je na vlast nakon smrti jednog sjajnog diplomate, njegovog oca, koji je uspeo da ojača Srbiju, proglasi je za Kraljevinu, da se kruniše, ali i da u vreme njegove vladavine srpska crkva isposluje autokefalnost. Valjalo je sve to održati.

Koliko smo se ogrešili o Stefana Radoslava najbolje govori da niko do današnjeg dana nije saznao i obelodanio tačan datum njegovog rođenja, ali ni smrti.

“Nemanjići” ponovo u žiži javnosti: Ovo su najveće greške u seriji

Ono što je istorijski poznato o njemu je da je on najstarije dete Stefana Prvovenčanog iz prvog braka sa Evdokijom Anđel.

Oko 1201. godine Stefan Prvovenčani je proterao Evdokiju zbog preljube pa se ona vratila u Carigrad. Deda po majci Stefana Radoslava bio je vizantijski car Aleksija III Anđel, a baba Euforsina Duka Kamaterina.

Baš zbog tog porekla, ali i uvređenosti što je njegov otac “oterao” njegovu majku Evdokiju Stefan se u mladosti potpisivao kao Stefan Duka. Monah Teodosije je napisao da je Stefan Radoslav bio dobar vladar, ali onda je pao pod uticaj svoje žene i sebe je više smatrao Grkom nego Srbinom. U nekim dokumentima se potpisivao kao Stefan Duka.

Ostaće upamćeno da je Stefan Radoslav bio prvi srpski kralj koji je kovao sopstveni novac, čime se može reći da je jedan od rodonačelnika srpske valute.

KO SU MU BILI BRAĆA I SESTRE?

Njegov otac se kasnije oženio Anom Dandolo, unukom venecijanskog dužda Enrika Dandola.

Stefan Radoslav je imao dva rođena brata: Stefana Vladislava koji ga je nasledio na srpskom prestolu i Svetog Savu II koji je bio treći srpski arhiepiskop.

Takođe je imao dve rođene sestre: Komninu koja je prvo bila supruga albanskog princa Dimitrija Progonova, a zatim se udala za grčko-albanskog starešinu Gregorija Kamonasa, i sestru čije ime nije poznato, a za koju se pretpostavlja da je bila žena sevastokratora Aleksandra Asena i majka Kolomana II Bugarskog.

Sa očeve strane, imao je polubrata Stefana Uroša I koji je vladao Srbijom od 1241/1242. do 1276. godine i bio je poznat kao Uroš Veliki.

Foto: Printscreen/Youtube/Serije Filmovi

Između 1219. i 1224. godine, Stefan Radoslav se, na očevom dvoru u Paunima, oženio Anom Anđelinom Komninom čiji je otac bio epirski i solunski vladar Teodor Anđel Duka Komnim. Za medeni mesec su otišli u Zetu. Njih dvoje nisu imali decu.

KRUNISAO GA SVETI SAVA, ALI SE NIJE SLAGAO S NJIM

Dolazak na vlast nekoliko godina pred kraj svoje vladavine, Stefan Prvovenčani je dao najstarijem sinu Stefanu Radoslavu da upravlja delom Zahumlja i Zetom sa Kotorom. Pretpostavlja se da je od 1222. – 1228. godine on bio guverner ovih oblasti.

1227/1228. godine Stefan Radoslav je nasledio oca, a krunisao ga je njegov stric i prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava, baš kao i Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča.

Ipak i ako je bio u dobrim odnosima sa svojim stricem Svetim Savom oko crkvenih pitanja se konsultovao sa ohridskim arhiepiskopom Dimitrijem Homatijanom zbog čega je ugrozio interese srpske crkve i države.

Pretpostavlja se da je to pogodilo Svetog Savu koji je 1229. godine otišao u Svetu zemlju sa ciljem da pronađe mir i da natera bratanca da razmisli o svom postupku.

Foto: Wikipedia

ZBACIVANJE S VLASTI

Zbacivanjem sa vlasti Stefan Radoslav se u potpunosti oslanjao na Epir, ali u aprilu 1230. godine njegov tast Teodor i epirska vojska su poraženi od strane Bugara u bitki kod Klokotnice. Zbog toga Stefan Radoslav više nije mogao da računa na njihovu podršku, a oni koji su bili protiv njega, tražili su pomoć od Bugara da ga smene. Uprkos tome, na vlasti je ostao naredne tri godine, a podržao ga je i Sveti Sava.

Krajem 1233. ili početkom 1234. godine, vlastela se pobunila i na srpski presto je dovela njegovog mlađeg brata Stefana Vladislava koji se oženio ćerkom bugarskog cara.

Stefan Radoslav je sa suprugom pobegao u Dubrovnik u kome je želeo da nađe saveznike koji bi mu pomogli da povrati vlast. Ipak, Dubrovčani to nisu smeli da urade jer im je pretio novi srpski kralj. Nakon toga, Stefan Radoslav i Ana su otišli u Drač kod despota Mihaila II Anđela.

U jednim izvorima se pominje da je Ana prevarila Radoslava sa latinskim najamnikom Frugon, dok u drugim piše da su se zajedno vratili u Srbiju i da su se zamonašili. Stefan Radoslav je molio strica Savu za oproštaj i zamonašio se u manastiru Studenica. Dobio je ime Jovan.

Više ništa nije pokušao protiv svog brata Vladislava, a postoje tvrdnje da je dobio deo srpske zemlje na upravu. Sazidao je pripratu na crkvi svete Bogorodice u Studenici. Upokojio se posle 1235. godine i sahranjen je u ovom manastiru.

Piše: Darko ZlojutroIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar