Čuvena kineska ratnica koja je tragično završila: Ko je zaista bila Hua Mulan?

Da li znate tragičan kraj balade o Mulan?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Mulan je još krajem devedsetih postala jedna od najpoznatijih Diznijevih junakinja. Film i dalje inspiriše devojčice širom sveta, a publika ima priliku da pogleda igrani film “Mulan” koji je upravo počeo da se prikazuje. Međutim, iako ceo svet priča o novom filmu malo ko zna priču koja stoji iza poznatog crtaća.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I igrani i crtani film su bazirani na staroj kineskoj pesmi “Balada u Mulan”. Priča se prenosila sa kolena na koleno, i jedna je od najpoznatijih u Kini. Međutim, istoričari ne mogu da se slože da li je Mulan zaista postojala, ali su milioni ljudi uvereni da je Hua Mulan bila stvarna osoba.

Da li vredi pogledati “Mulan”? Evo kako se igrani film razlikuje od crtanog

Prema pesmi junakinja se zove Hua Mulan, međutim u nekim verzijama ima prezime Zhu i Vei. Ratnica je živela između 4. i 6. veka. Živela je tokom vladavine Južne i Severne dinastije.

Prema predanju Mulan se pridružila vojsci kada su Kinu napali Mongoli. Bilo je naloženo da se svi muškarci pridruže vojsci. Njen otac nije imao muškog naslednika, a Mulan je sa 18. godina pristupila trupama, umesto oca.

Pesma prikazuje da je Mulan od detinjstva bila vešta ratnica, spretna sa oružijem. U ratu je provela čak 12 godina, a odlikovana je 12 puta. Uspela je da napreduje u vojnoj hijerarhiji i stekla je visok čin. Tek nakon 12 godina je drugim vojnicima priznala da je žena, i odmah se vratila kući. Tako se završava originalna “Balada o Mulan” iz 6. veka.

Napisao je “Kamile su debele” i postao HEROJ! Velika ispovest Uroša Petrovića koju morate pročitati

Međutim, između 14. i 17. veka je objavljen kraj priče. Naime, Mulan shavata da joj je otac preminuo čim stigne kući, dok joj se majka preudala. Tužna priča ovde nije gotova, Mulan biva pozvana da bude konkubina vladara Hešena Kana. Kako bi izgubila takvu subinu ratnica je izvršila samoubistvo. Međutim, mnogi književni kritičari i storičari ne priznaju ovakav kraj.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar