Žedni ste? To nije pouzdan SIGNAL da je vašem telu neophodna VODA

Znate li koliko dugo ljudski organizam može da izdrži bez vode?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Voda čini 70 posto našeg tela.

Uz kiseonik, predstavlja jedan od najvažnijih elemenata za održavanje života.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da bismo preživeli, neophodna nam je.

Ali neko vreme možemo da izdržimo bez nje.

Opšte je poznato da čovek, bez hrane, može da preživi mesec, a bez vode sedam dana. Kada osetimo žeđ, to nije pouzdan signal da je našem telu ona i potrebna. Žeđ ukazuje na to da je došlo do dehidratacije organizma.
Ona prestaje i pre nego što organizam primi dovoljnu količinu vode. Zato bi trebalo da obratimo pažnju na dovoljan unos tečnosti tokom dana.

Foto: Pexels/Buenosia Carol

Umesto da je smanje, pića koja sadrže šećere, alkohol i druge otopljene materije će samo povećati potrebu za vodom. Prilikom njihove razgradnje se troši voda i sasvim je logično da organizam onda traži još. Za potrebe organizma najbolja je čista voda. Smatra se da odrastao čovek od 75 kilograma dnevno treba da unese između 1,5-1,9 litara vode (20-25 grama po kilogramu telesne mase).

Ovo se odnosi na one koji su fizički slabo aktivni. Potreba za vodom, kod onih koji su fizički aktivniji, kao i kada je temperatura vazduha viša, potrebna je mnogo veća količina.

Zdravlje i lepota

Voda je dokazano jedan od najdelotvornijih, ali i najjednostavnijih i najjeftinijih preparata za čišćenje, negu i očuvanje mladalačkog izgleda, kako kože lica, tako i celog tela.

Čak je i Hipokrat antičkim damama preporučivao tretmane vodom u termalnim banjama. U uticaj vode se i dan danas uzdaju neke od najlepših žena sveta.

Foto/Pexels/Daria Shevtsova

Dermatolozi kažu da nije laž da je voda eliksir mladosti. Kada je dehidrirana koža, logično, izgleda lošije u odnosu na hidriranu.

Naravno da vam voda neće od jednom osigurati savršen ten, niti će uticati na bore i akne. Kao i za sve, tako je i za ovu vrstu nege potrebno vreme.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar