OVO se neće dopasti našim”modernim” klincima: Onlajn NASTAVA će se prenositi samo jednim putem

Nastava na daljinu odvijaće se samo putem televizije i to na RTS Planeta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/潜辉 韦

U mlađim razredima, od prvog do četvrtog, nastava na daljinu odvijaće se samo putem televizije i to na RTS Planeta.

Učitelj će u školi držati časove za dve grupe, a oko nastave predmeta poput likovnog i muzičkog, pomoći će im predmetni nastavnici iz starijih razreda i tako će dopuniti svoju normu. Učitelj će nedeljno u normi imati dva časa koja će koristiti da učenicima koji uče na daljinu objasni gradivo, da im pošalje materijale preko platforme i da održi dopunsku nastavu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs 

Ovo je, za “Novosti”, rekao ministar prosvete Mladen Šarčević i naveo da su o detaljima nastave od 1. septembra direktori škola juče razgovarali sa predstavnicima školskih uprava. Utvrđene su norme za nastavnike, tako da niko ne radi više od 40 sati nedeljno, a kako kaže ministar, neki će raditi i manje. Šarčević očekuje da će skoro svi prvaci krenuti u školu, i da neće učiti na daljinu. Najviše učenja na daljinu očekuje među srednjoškolcima.

– Od petog do osmog razreda nastava na daljinu biće na RTS 3 u prepodnevnim časovima. Nastavnici će, takođe, u školi držati časove u dve grupe. U nedeljnoj normi ostaće im 6-7 časova koje će koristiti za komunikaciju putem onlajn platforme sa učenicima koji su kod kuće. To vreme mogu da koriste za projekte, sekcije, dopunsku nastavu, pojašnjenja i drugi dodatni pedagoški rad. Neće, kao u prethodnom polugodištu držati celokupnu nastavu na daljinu – navodi Šarčević.

Kada je reč o srednjim školama, svi opšteobrazovni predmeti emitovaće se na RTS 3 u popodnevnim časovima i na RTS Planeta.

– Nastava za gimnazije biće u celosti na TV. I opštestručni predmeti snimljeni su i biće emitovani na TV. Samo nastavnici koji drže uskostručne predmete imaće u normi po 10-11 časova za onlajn rad, gde će učenicima putem platformi držati nastavu iz ovih predmeta – pojasnio je za “Novosti” ministar Šarčević.

Jedno od važnih pitanja jeste i usklađenost nastavnih programa na televiziji i u školi, a Šarčević naglašava da će programi biti potpuno usklađeni i da će se poklapati.

Neke škole već su roditeljima poslale anketu u kojoj treba da se izjasne da li će im dete ići u školu ili će nastavu pohađati onlajn. Oni koji anketu nisu dobili ne moraju da brinu, jer će izjašnjavanje trajati i tokom septembra. Roditelji đaka prvaka, učenika koji kreću u peti razred i prvi razred srednje, tek treba da upoznaju učiteljicu i razrednog starešinu, a to je planirano za 31. avgust. Tek nakon toga oni će dobijati dalje instrukcije.

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar