Predsednik opštine Dečani igumana Savu Janjića nazvao ludim i zapretio: “Neću se zaustaviti”

Iguman Janjić je ranije izjavio da će gradnja puta kroz zaštićenu zonu naneti veliku štetu manastiru iz 14. veka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj je igumana manastira Visoki Dečani arhimandrita Savu Janjića zbog reakcije izazvane radovima na magistralnom putu Dečani Plav kroz zaštićenu zonu manastira, nazvao ludim, prenosi Koha.

“Kad ‘ludi’ upravljaju manastirom Dečani stvaraju ludilo koje se održava na našu opštinu. Pogotovo kad se čuju želje ludaka, rezultati su više nego šovinistički”, navodi Koha, prenosi Kosovo online.

Izgradnja puta R-108, koji prolazi kroz posebno zaštićeno područje, u osnovi “ima samo koncept ekonomskog razvoja i blagostanja građana, samo to”, naveo je u objavi na Fejsbuk nalogu Ramosaj.

“Bogatstvom koje je Bog dao ovoj opštini želimo da odgajamo svoju decu sa boljim ekonomskim standardom. Neću se zaustaviti u ovom naumu dok sam na mestu gradonačelnika”, dodao je u objavi Ramosaj.

Koha takođe navodi, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su radovi u zaštićenom području manastira Dečani ilegalni i da ugrožavaju jednu od najvećih srpskih svetinja, kao i to da je ovaj čin suprotan evropskim osnovama civilizacijom i krši pravila koja je Priština sama potpisala.

Iguman Janjić je ranije izjavio da će gradnja puta kroz zaštićenu zonu naneti veliku štetu manastiru iz 14. veka i Uneskovom spomeniku kulturne baštine.

“Pokazuje se jedan vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini, koja je od neprocenjive vrednosti”, upozorio je iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava.



Izvor: Kosovo online

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar