ČUDNA IZJAVA

Koronavirus nema mozak? Oglasili se iz SZO sa misterioznom izjavom: Virus je BRUTALAN, ali…

Dr Rajan je opisao virus kao jednostavan biološki entitet koji može ući u ljudsku ćeliju i uputiti ga da napravi više virusa, koji mogu u najmanju ruku da zaraze nekog drugog; ili u najgorem slučaju dovedu do smrtnog ishoda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) tvrde da je koronavirus brutalan u svojoj jednostavnosti i surovosti, ali i da postoje stvari koje se mogu uraditi da ga nadmaše, piše CNN.

“Kada govorimo o tome šta virus pokušava da uradi, a virus je neprijatelj, treba da imamo u vidu da virus nema mozak. Mi smo ti koji imamo mozak “, rekao je direktor SZO programa za vanredne situacije dr Majke Rajan, tokom konferencije za novinare u Ženevi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dr Rajan je opisao virus kao jednostavan biološki entitet koji može ući u ljudsku ćeliju i uputiti ga da napravi više virusa, koji mogu u najmanju ruku da zaraze nekog drugog; ili u najgorem slučaju dovedu do smrtnog ishoda.

“On je surov u svojoj jednostavnosti”, rekao je Rajan i dodao da “mi imamo mozak, ali trenutno ne radimo dobro posao”.

Maria Van Kerkhove iz SZO je rekla da to možemo da posmatramo na sledeći način.

“Cilj virusa je da nađe pojedince i da se razmnoži, ali ne i da ih ubije, jer nije u mogućnosti da pređe na drugu osobu ako ubija svog domaćina. Postoji mnogo, mnogo stvari koje sada možemo da učinimo pomoću alata koji trenutno imamo da nadmašimo ovaj virus”, rekla je Kerkhove.

“Iako će se rad na terapiji i vakcinama nastaviti, u ovom trenutku lanac prenosa može se prekinuti”, dodala je ona.

A to uključuje fizičko distanciranje, traženje kontakata, karantin zaraženih pojedinaca, upotrebu maski kada fizičko distanciranje nije moguće i pranje ruku.

“Ako radimo sve ove stvari, možemo ‘nadmašiti’ virus i možemo sprečiti da ovaj virus pređe sa jednog pojedinca na drugog”, rekla je Kerkhova i dodala da svi na planeti moraju da shvate da imaju ulogu u prekidanju lanca prenosa i da treba da se ponašaju u skladu s tim.

 



Izvor: CNN

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar