Nastavak bitke za bebe: “Manje zaraženih kovidom znak je za nastavak vantelesne oplodnje”

Odlaganje utiče kako na neka medicinska stanja, tako i na psihifizičko zdravlje svih parova koji se bore s problemom neplodnosti, kažu iz Udruženja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/smpratt

Zbog smanjenja broja zaraženih virusom kovid-19 i mnogobrojnih zahteva parova iz Srbije da se procedure biomedicinski potpomognute oplodnje nastave, Udruženje Šansa za roditeljstvo uputilo je zahtev  za nastavak rada komisija za VTO i klinika za vantelesnu oplodnju. Zahtev se odnosi na procese koji se finansiraju iz sredstava RFZO-a.

Foto: Pixabay/ tookapic

“Veliki broj parova iščekuje svoju šansu za roditeljstvo i vreme može biti ključan faktor. Odlaganje utiče kako na neka medicinska stanja, tako i na psihifizičko zdravlje svih parova koji se bore s problemom neplodnosti. Procedure vantelesne oplodnje su već jednom bile obustavljene i ovo je sada već drugo odlaganje. Udruženje Šansa za roditeljstvo podržavalo je do sada svaku odluku Ministarstva zdravlja, RFZO-a i Republičke stručne komisije u vezi sa odlaganjem i obustavljanjem procesa, pa smatramo da je vreme da se započne sa radom“, rekla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Najveći broj zemalja nastavio je sa izvođenjem postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje uprkos stalno prisutnoj opasnosti od zaražavanja virusom Sars-Covid-19 još u maju, ali uz obavezne mere opreza.

“Odlaganja i obustavljanja donela si nesigurnost i dodatnu psihološku nestabilnost. Žene koje su blizu starosne granice od 43 godine moraju dobiti svoju šansu”, izjavila je Sandra Jovanović.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar