Sutra obeležavamo mučenicu Hristinu, zbog vere su joj odsekli grudi i jezik

Do svoje jedanaeste godine ona nije znala ništa o hrišćanstvu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Srpska pravoslavna crkva 6. avgusta obeležava mučenicu Hristinu.

Bila je rodom iz grada Tira, ćerka namesnika carskog Urbana, idolopoklonika. Iako je nepoznato iz kakvih razloga su joj roditelji dali to ime, Hristina, ali ono je u sebi nosilo tajnu njenog budućeg sledovanja Hristu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Do svoje jedanaeste godine ona nije znala ništa o hrišćanstvu. Kada joj je bilo jedanaest godina, njen otac, da bi je skrio od sveta zbog njene izvanredne lepote do potpunog uzrasta, odredi joj najviši sprat jedne visoke kule da tu živi. Imala je pristojan život, služile su je robinje, a otac je u njene odaje postavio idole srebrne i zlatne, da im svakodnevno prinosi žrtve. Predanje govori da nije mogla da trpi idolopokloništvo i da joj je poslan anđeo koji ju je prekrstio krsnim znamenjem i nazvao je nevestom Hristovom i poučio je veri.

Tada Hristina polupa sve idole u svojim odajama, i time izazva gnev kod svoga oca. Otac je izvede na sud i predade je mukama a potom baci u tamnicu nameravajući da je sutradan poseče mačem. Ali te noći je njen otac umro i otišao pre svoje ćerke u grob.

Tada su dva namesnika, Dion i Julijan, produžiše njeno mučenje. Međutim, Hristinina hrabrost u trpljenju mučenja, pomogla je mnogim neznanobožcima da se preobrate u hrišćanstvo. Za vreme mučenja Hristine, Dion najedanput pade mrtav usred naroda, a njegov naslednik Julijan odseče Hristini grudi i jezik.

Mučenica uze svoj jezik rukom i baci ga u oči Julijanu. I ovaj najednom posta slep. Na kraju su joj presudili oštrim mačem.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar