Ne koristite sredstvo za dezinfekciju pre izlaganja SUNCU! Posledice mogu da budu veoma OPASNE

Osobe sa postojećim kožnim problemima spadaju u ugroženu kategoriju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/mirkosajkov

Kombinacija sunčeve svetlosti i sredstva za dezinfekciju nikako nije dobra, pokazala su poslednja naučna istraživanja.

Naime, britanski lekari izdali su hitno upozorenje o korišćenju sredstva za dezinfekciju ruku na suncu, nakon što su temperature ove nedelje značajno porasle.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Odogovorna zaštita od virusa mogla bi da pođe po zlu, ukoliko se nedugo nakon nanošenja dezinfekcionog sredstva izlažete suncu.

Lekari sa sajta Zava UK upozoravaju da u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu da imaju neželjenu reakciju sa sunčevom svetlošću, a to može da dovede do bolnih opekotina i plikova.

Sapun i voda kao najbolje rešenje

Foto/Pixabay/slavoljubovski

“Ako ćete duže vreme provoditi direktno na suncu, upotreba gela za ruke na bazi alkohola mogla bi da prouzrokuje štetu na vašoj koži. Iako uzrok ove reakcije još nije u potpunosti shvaćen, poznato je da alkohol može da pogorša ekcem, baš kao i izlaganje suncu”, izjavila je dr Simran Deo za “Mirror”.

“Ako intenzivno češete ekcem ili male plikove, koji se često stvaraju nakon prekomerne upotrebe alkoholnog gela, to može dovesti do infekcije, koja može da izgleda poput opekotine, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji sloj kože počinje da se ljušti”, opisala je ona simptome infekcije.

Iako je redovno pranje ruku ključan način za ograničavanje širenja kovida-19, osobe sa postojećim kožnim stanjima trebalo bi da pokušaju da koriste sapun i vodu, a ne sredstvo za suvo pranje ruku, kad god je to moguće.

Sprečavanje stvaranja opekotina

Foto/Pexels/Wil Photography

“Upotreba sapuna i vode ostaje najefikasniji način čišćenja ruku nakon što se dođe u kontakt sa površinama koje su potencijalno leglo virusa, ali to nije uvek moguće kada ste izvan svog doma i može dovesti do iste reakcije kao kada ne nanesete hidratantnu kremu nakon čestog pranja ruku”, objasnila je Deo.

Nošenje rukavica je najbolja alternativa. To, dodaje ona, može da smanji rizik od opekotina i stvaranja plikova, iako ni to nije idealno.

“Možda hoćete da nosite rukavice kako biste zaštitili ruke, ali važno je da zapamtite da bi i vaše rukavice mogle da pokupe virus. Zato pokušajte da ne dodirujete lice ili telefon dok ih nosite. Ako dodirnete zajedničke površine, poput onih u javnom prevozu, rtrebalo bi što pre da bacite rukavice”, zaključuje Deo.



Izvor: Objektiv.rs, magazin.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar