Pedijatar objasnio koji simptomi kod deteta su znak da roditelj ODMAH treba da ga odvede kod lekara!

Korona je miltisistemska bolest i budu zahvaćeni svi organi, pogotovo kod dece

Foto: TV Pink printscreen

Menja se stav struke prema deci i ona se sada, što se tiče obolevanja od koronavirusa, posmatraju kao odrasli, rekao je pedijatar dr Saša Milićević.

“Ako neko u porodici ima kovid, treba se odmah javiti lekaru. Ako je to neko curenje nosića, niža temperatura, onda dete može da se posmatra dva-tri dana. Ako dobije jaku dijareju, visoku temperaturu, treba otići kod lekara. Ne treba paničiti, a ne treba ih ni dovoditi u situaciju da se zaraze.

Kako kaže, kod beba, ne moraju da postoje nikakvi simptomi, ali ako se jave oni uobičajeni – da beba ima ređu stolicu, da je nervozna, obija obrok, treba se obratiti pažnja.

Ističe i da ako dete ima temperaturu i otežano diše, te ako je u njenom okruženju neko oboleo od kovida, roditelji treba odmah da se jave u dom zdravlja pedijatru.

“Ali ako je temperatura niža ili nema simptoma, ne treba odmah žuriti i odvoditi decu, nego ih treba pratiti”, kaže Milićević za Pink i dodaje da decu ne treba dovoditi u situaciju gde mogu da se zaraze.

Korona je miltisistemska bolest i budu zahvaćeni svi organi, pogotovo kod dece, kaže pedijatar dr Saša Milićević.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da ambrozija može da iskomplikuje situaciju sa koronom.

“Pacijenti koji imaju alergijsku astmu mogu da imaju pogoršanje, kovid ugrožava pacijente sa astmom. Zato je važno da se krene na vreme sa terapijom”, poručuje Milićević.

Kako će deca nositi maske u vrtiću, glavno je pitanje koje muči roditelje.

“Vaspitačice će tu podneti najveći teret, ali s obzirom na to da je ta maska jedino zaštitno sredstvo, moraćemo i decu da navikenemo na to”, poručuje Milićević.

Kardiolog dr Miljko Ristić, naveo pesmistične prognoze SZO je da će do 2050. godine svaki drugi čovek imati problema sa alergijama.

Foto: TV Pink printscreen

Ristić objašnjava da virus novi i na da na osnovu iskustva lekara pokazalo se da je njegovo primarno mesto delovanja pored pluća srce.

“On može da napadne srčani mišić i srčanu kesu, mnogo je gore ako napadne mišić, jer daje snagu srčanim akcijama i reakcijama”, kaže Ristić, dodajući da su srce i pluća kompaktan organizam, jedan sistem koji zavisi jedan od drugog.

“Ti pacijenti koji su oboleli od upale srčane kese i upale srčanog mišića to je posledica dejstva virusa. To je dugotrajniji proces u lečenju koji se dobro završava uglavnom, jer mi još nemamo lek koji ubija viruse, to će biti revolucija”, istakao je on.

Ističe da virusi nisu uopšte nepoznati kao etiološki faktor u razvoju srčanih oboljenja i da, na žalost, oni češće pogađaju decu, jer su deca aktivnija, nemaju neku kondiciju, troše se,a virus ulazi u neku sredinu, kako dodaje, gde je otpornost mnogo manja.

 

 

Nije iznenađujuće što napada srčani mišić i srčanu kesu koja oblaže mišić. Pacijenti koji obole od toga, uglavnom je posledica dejstva virusa i to dovodi do dugotrajnog lečenja, jer nema leka protiv virusa.

Oni češće pogađaju decu, aktivnija su, a manje su otporna, a virusi napadaju one sa slabijim imunitetom.

Pedijatar – Nova ispitivanja pokazuju – virus ima tendeciju

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar