Psiholozi predlažu: 2 prosta načina kako da BRZO zaustavite verbalno zlostavljanje

Veoma je važno prepoznati početak verbalnog zlostavljanja i što pre ga zaustaviti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pexels.com/Engin Akyurt

Često se zanemaruje koliko je važno reagovati brzo na svaku formu verbalnog zlostavljanja.

Verbalno zlostavljanje je podvrsta emocionalnog ili psihološkog zlostavljanja i može se dešavati u vezi, u odnosu sa decom ili roditeljima, na poslu, pa čak i u slučajevima kada naletite na potpune strance.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Veoma je važno prepoznati početak verbalnog zlostavljanja a psiholozi predlažu dva prosta metoda borbe protiv ovakvog vida maltretiranja.

Instinkt nam govori da prvo probamo da argumentima urazumimo zlostavljača, da mu objasnimo u čemu greši. Međutim, pomirite se sa sudbinom, takve osobe se ne mogu urazumiti racionalnim razgovorom.

Foto/Pexels.com/ Andrea Piacquadio

Šta onda možete da uradite?

Na primer, prijateljica vas krivi što ste kasno krenule i upale u saobraćajnu gužvu. Umesto da joj objašnjavate da to nije vaša krivica, primenite direktniji pristup i recite joj: Prestani da me kriviš za nešto na šta ne mogu da utičem.

Ako vas neko nazove lažovom ili detetom, i tako proba da vas isprovocira, recite mu: Prestani sa prozivkama ili: Prestani da me zoveš negativnim imenima.

Foto/Freepik

Ako ovakav pristup ne upali, druga stvar koju možete da uradite je: čim počne maltretiranje, ustanite i izađite iz kuće. Na ovaj način zlostavljaču pokazujete da se ponaša neracionalno i da ne želite da tolerišete njegovo ponašanje.

Ako ste konstantno izloženi verbalnom zlostavljanju, možda je vreme da razmislite o tome da prekinete vezu sa zlostavljačem.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar