SpaceX lansirao vojni satelit Južne Koreje, a njihov naredni klijent lovi pirate (VIDEO)

Ovo je samo jedna u nizu usluga, koje će kompanija Ilona Maska obaviti 2020.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

SpaceX je sinoć uspešno lansirao svoju raketu Falcon 9, ali ne u okviru Starlink projekta, već za potrebe kompanije Lockheed Martin i njenog klijenta – Južne Koreje.

Raketa je u orbitu “prevezla” vojni satelit ANASIS-II, koji će ovoj državi pomoći da pojača sigurnosne mere i zaštiti granice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo je samo jedna u nizu usluga, koje će kompanija Ilona Maska obaviti ove godine. Očekuje se da SpaceX lansira još satelita različitih proizvođača, od agencije NASA do privatnih kompanija i univerziteta.

Sazvežđe HawkEye 360

Među 16 satelita, koje bi trebalo isporučiti u svemir, biće i sonde analitičarske kompanije HawkEye 360.

Ova američka firma planira svoje sazvežđe od tri satelita, tipa Cluster 1 i Cluster 2, koji služe za praćenje aktivnosti u radio-frekvencijskom spektru na Zemlji, a HawkEye 360 ih koristi za potrebe svojih klijenata.

Jedan od njihovih glavnih zadataka biće praćenje ilegalnih kretanja na svetskim morima, odnosno borba protiv piraterije.

Pokriti svaki kutak Zemlje

Ilegalni izvoz ribe, trgovina ljudima, krijumčarenje narkotika… samo su neki od zločina koje je teško nadzirati, jer se odvijaju u bespućima svetskih okeana.

Ipak, satelitskom nadzoru teško da se možete sakriti, pa će usluge HawkEye 360 koristiti brojne civilne i vojne agencije, prenosi Bug.hr.

Krajnji cilj kompanije je mogućnost nadzora bilo kog dela zemaljske kugle u roku od 45 minuta od zahteva klijenta. To će biti moguće, kada HawkEye 360 bude imao 21 satelit u orbiti.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar