Stefanović: Neka prave ĐILASOVU “skupštinu” i sami sebi dele titule, ali nasilje NEĆE biti dozvoljeno

"Narod Srbije je 21. juna jasno rekao šta želi i kao uvek kada je volja naroda u pitanju tu nema šta da se doda"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vlada Srbije

“Vest da je Stranka slobode i pravde podržala osnivanje “skupštine“ koju su “spontano i nimalo organizovano“ najavile neke od opozicionih javnih ličnosti, jasno je definisala vlasništvo nad tom strukturom”, izjavio je Nebojša Stefanović, član predsedništva SNS i dodao:

“Nastala posle kamenovanja istinske Narodne skupštine, razbijanja i uništavanja fasada, spaljivanja automobila, a nešto pre toga i knjiga, neverovatnog nasilja nad momcima i devojkama iz redova policije, ali i nad novinarima i svima drugima koji ne misle isto kao Đilas, Obradović, Jeremić, Nogo, Marks 21, Antifa, Žene u crnom, raščinjeni monah Antonije i njihovi jurišni odredi, neodoljivo podseća na organizacije koje su na sličan način nastajale u Nemačkoj u periodu od 1919. do 1933. godine.

Čak je i medijski narativ sličan – “svako ko ne misli kao mi, taj je neprijatelj“ i “nije važno šta misli narod Srbije, mi hoćemo na vlast po svaku cenu“.

Ali vratimo se ideji Đilasove skupštine. Bilo je u istoriji sveta sličnih pokušaja i vredi se osvrnuti na neke od njih. Tako je u Sjedinjenim Američkim Državama 1859. godine Džošua Abraham Norton sebe proglasio za cara SAD-a, a SAD za monarhiju. Sebi je dodelio titulu Norton Prvi, a sve to jer je bio nezadovoljan situacijom u SAD. Slično Đilasovoj opoziciji, doneo je proglas kojim zabranjuje okupljanje legalno izabranih kongresmena, po čemu se vidi jasna analogija.

Foto: Vlada Srbije

Jedan od mogućih uzora iz novije istorije za Đilasovu skupštinu je verovatno i Alek Brekston iz Australije, inače dreser majmuna. Brekston je 1976. proglasio sebe za guvernera provincije Bumbunga pre svega nezadovoljan spoljnom politikom Australije. Čak je i u Italiji 2011. gradonačelnik Luka Selari gradić Filetino proglasio samostalnom državom, uveo novu valutu fjorito i počeo da štampa novac sa svojim likom. Već naslućujem čiji će lik biti na novcu koji će štampati Đilasova “skupština“.

Nažalost, u istoriji naše zemlje već smo imali ovakvih pokušaja sa ciljem da se zemlja destabilizuje i da suštinski nanese šteta građanima Srbije. Ovde, pre svega, mislim na formiranje Prizrenske lige koju su formirali čelni ljudi albanskih porodica sa teritorije KiM, sa ciljem da ponište odluke Berlinskog kongresa o teritorijama Kneževine Srbije i Kneževine Crne Gore i ujedine sve Albance u jednu albansku državu.

Iako prvi put formirana 1878. godine, imala je ulogu i za vreme Drugog svetskog rata, kada je formirana od strane nacističke Nemačke, a iz nje iznikla i zloglasna SS divizija Skenderbeg. U novijoj Jugoslaviji davala je podršku terorističkim akcijama protiv naših policajaca i vojnika i celokupnog srpskog stanovništva.

Tako delovanje ostavilo je teške posledice po ljude u našoj zemlji i snažno pokazalo da samo stabilna Srbija može da se razvija i da napreduje”, izjavio je Nebojša Stefanović.

Foto/Vlada Srbije

“Narod Srbije je 21. juna jasno rekao šta želi i kao uvek kada je volja naroda u pitanju tu nema šta da se doda. Razumem da se odluka naroda ne sviđa svima. Ali isto tako i oni moraju da razumeju da će odluku naroda morati da poštuju. Ma koliko bili bogati, ma koliko formirali Đilasove “skupštine“ i prelazne vlade, zakon će se u Srbiji poštovati i važiće jednako za sve. I neka oni prave svoje klubove, druženja, okupljanja, održavaju proteste, osnivaju medije, sve je to moguće, pa čak i Đilasove “skupštine“. Nek jedni drugima dodeljuju titule i zvanja.

“Samo nemojte nasilje. Ubedljiva većina građana Srbije prezire nasilje i ono u našoj zemlji nikada neće biti dozvoljeno.”

Stefanović: Zahtev da se puste uhapšeni suprotan vladavini prava



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar