5 najčešćih uzroka što guma ispušta vazduh, a jedan je NEVIDLJIV za oko

Starost pneumatika i izloženost različitim uslovima na putu mogu dovesti do njegovog propadanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / Thanks for your Like • donations welcome

Jedna od stvari koja najviše frustrira vozače jeste muka s pneumaticima, koji iz nekog razloga ispuštaju vazduh.

Stručnjaci navode da gume mogu izgubiti pritisak zbog promena temperature, ali ako je ona konstantna, a problemi ne prestaju, morate se obratiti vulkanizeru.

Starost pneumatika, izloženost različitim uslovima na putu i druge okolnosti, mogu dovesti do njegovog propadanja. Ali, kako utvrditi problem ako ne vidite očigledno oštećenje?

Mogući uzroci problema

U slučaju izduvanih guma savetujemo da obratite pažnju na ove stvari, jer mogu biti uzrok vaših muka:

Oštri predmeti

Svaki prelazak preko komadića stakla, eksera ili oštrih kamenčića može dovesti do oštećenja. Ono ne mora da bude vidljivo za oko, ali može zadati ozbiljne muke. Zato je važno da se posavetujete s vulkanizerom. On će proveriti da li pneumatik negde pušta i ukoliko pronađe nedostatak, obavestiće vas može li da se popravi, prenosi RD.com.

Loši ventili

Ventili pneumatika mogu vremenom da oslabe. Uz to, možete ih oštetiti ako udarite o ivičnjak ili ako auto sređujete u perionici na četke. Obratite pažnju na ventile i redovno menjajte kapice (nemojte ih zavrtati prejako).

Pocepana guma

Izgreban ili pocepan pneumatik može da zada mnogo problema, posebno ako je oštećenje sa strane. Vožnja s oslabljenom gumom, pa čak i ako je oštećenje malo, veoma je opasno!

Foto / Pixabay / Ulrike Mai

Pušta na felni

Kako vreme prolazi, guma postaje kruća. U takvom stanju, neće lepo prijanjati uz felnu. Ukoliko vulkanizer ne može dobro da pričvrsti pneumatik za felnu, vreme je da kupite nov.

Opasna korozija

I korozija na obodu felne, gde naleže guma, može da izazove gubitak pritiska. Zarđale felne oštećuju nove pneumatike i zato tražite od vulkanizera da proveri njihovo “zdravlje”.

Ne preterujte!

I za kraj, važan savet: ako želite da dopumpate gumu, obratite pažnju na nivo pritiska, koji navodi proizvođač. U slučaju da preterate, može se javiti niz problema, pa čak i rizik da pneumatik eksplodira ako pređete preko izbočenih šahtova ili ivičnjaka.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar