Završeni prijemni ispiti: Evo za koje fakultete je OGROMNA NAVALA, a na koje neće niko

Ove godine je bilo nekoliko stotina prijava manje nego lane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube/Printscreen

Prijemni ispiti na skoro svim državnim fakultetima su okončani, a većina je već objavila i preliminarne rezultate. Oni koji nisu, imaju rok do utorka po podne, a konačne rang-liste svi fakulteti objaviće do kraja sledeće nedelje. Prema rečima prorektora Univerziteta u Beogradu prof. Petra Bulata, neki su, kao na primer Farmaceutski fakultet, to već uradili, pa upis može da počne.

“Tokom prijemnih ispita nije bilo nikakvih problema, testiranja su tekla regularno. I kandidati i nastavno osoblje poštovali su sve bezbednosne mere koje je propisao Institut za javno zadrvlje Dr Milan Jovanović Batut” kaže Bulat.

Prema njegovim rečima, ove godine je bilo nekoliko stotina prijava manje nego lane, a koje su tačno brojke, znaće se tek posle upisa. Bulat podseća da su mnogi konkurisali na više fakulteta, pa se još ne zna precizan broj budućih brucoša. Jedan od razloga za ovo jeste smanjena stopa nataliteta u zemlji, zbog čega je iz godine u godinu i broj svršenih srednjoškolaca sve manji.

Ogromna navala bila je na Fakultetu organizacionih nauka, zatim na psihologiji, medicini, farmaciji… Na neke fakultete, međutim, prijavila se jedva polovina od odobrene kvote. Npr. na Rudarsko-geološkom u Beogradu prijavila su se 163 zainteresovana za 316 mesta, na Poljoprivrednom 517 za 895, na Šumarstvu 187 za 345, Fakultetu za fizičku hemiju 53 za 100…

Najgora situacija je na Tehničkom fakultetu u Boru, gde se prijavilo 76 zainteresovanih za 240 mesta. Ništa bolje nije ni u Novom Sadu. Tu je dosta slobodnih mesta ostalo na Tehnološkom, Pravnom, Građevini, Pedagoškom, Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” i Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku.

“Učenici često konkurišu za atraktivne programe, koji nisu uvek i perspektivni. Problem je što se u javnosti ne govori dovoljno koji su to profili koji će Srbiji biti potrebni. Zato, na primer, nema dovoljno kandidata za Rudarsko-geološki fakultet, a rudarski inženjeri su i te kako traženi”, kaže Bulat.

On u tom kontekstu pominje koncern “Rio Tinto”, koji je završio geološka istraživanja u okviru projekta “Jadar” kod Loznice, a za sledeću godinu je najavljena izgradnja hemijskih postrojenja. Nedovoljno je interesovanje i za metalurški profil na Tehnološko-metalurškom fakultetu, koji je takođe perspektivan, posebno s obzirom na sve veća kineska ulaganja.

Drugi rok 2. septembra

Upis kandidata u prvom upisnom roku na najvećem, Univerzitetu u Beogradu, mora biti završen do 17. jula, a već sledećeg dana Univerzitet će imati izveštaj o slobodnim mestima za drugi upisni rok, za koji prijave počinju 2. septembra.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar