“Nosi dve rakete i uništava ciljeve na 9 kilometara”: Vučić na prikazu novih dronova u Batajnici (VIDEO)

Vojska Srbije dobija sasvim novu klasu vazduhoplova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO/ TANJUG/ TANJA VALIĆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu novih bespilotnih letilica Ć-92A Vojske Srbije, na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

10.47 – Vičić o Kosovu: “Očekujem razgovore sa najvišim evropskim liderima i početak dijaloga. ‘Mi dolazimo da pregovaramo o međusobnom priznanju’, e pa, ja ne dolazim. Oni valjda misle da ja čeznem za pohvalama u nečijim idiotskim medijima. Mene interesuje moja zemlja i moj narod, to je sve.”

10.46 – Vučić o zelenoj energiji: “Svakako ćemo morati više novca da uložimo u zelenu energiju.”

FOTO/ TANJUG/ TANJA VALIĆ/ nr

10.42 – “Danas imamo 6.000 zaposlenih više nego pred početak krize. Naravno da je situacija teška, razumem potrebu sindikata da štiti radnike, ja sam uvek na strani radnika, ali država nije ćup, državo, daj, plati. Odakle da platimo? Najbolje smo izašli iz krize povodom koronavirusa. Sad treba još da platimo, dali smo 700 miliona evra u kešu ljudima. Ljudi, je l’ neko stvarno misli imate dva ćupa, pa dođete i uzmete? Što se testova tiče, ja sam tražio od Ane Brnabić, jer sam se stresirao kad čujem te laži ima testova, nema testova.”

10.40 – “U Pazaru je situacija bolja nego juče. Tu se situacija stabilizuje. Ja sam kriv što nisam ostao u zemlji posle izbora, nego sam išao Moskva, Brisel. Živ se pojedoh, da sam ostao, uključio bih i vojsku u to. Trebalo je to ranije da uradimo. Životi ljudi su najvažniji, ako nas virus bude ovako mučio, ko zna šta će biti na jesen. Razmišljamo da napravimo bolnicu, relativno privremenu, da može do 30 godina da traje, sa 500-1.000 ležajeva, da napunimo respiratorima, i da nam to bude glavna bolnica za udare. Naša država je jedina kojoj MMF nije spustio projekciju.”

Foto/Youtube/Printscreen

10.39 – “Šta očekujete od mene? Da pričam o tenisu, kako neki vole da se slikaju sa Novakom, pa kad ispadne problem, Vučić kriv. Okej, kriv sam.”

10.38 – “Nas su samo testovi koštali 50 miliona evra, a imamo ih još 300.000. Ne mislim samo na cenu testova, već i na laboratorijski rad.”

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prikazu novih bespilotnih letelica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

10.35 – Vučić o testovima: “Što se tiče testova, zamoliću Suzanu da vam dostavi podatke, samo 4 zemlje u Evropi su testirale više od Srbije, proporcionalno. Crna Gora je testirala 18.000, to su sve brzi testovi, Makedonija 64.000, BiH 97.000, Hrvatska 82.000, Srbija 428.000, Bugarska 147.000, Mađarska 281.000. Eto koliko su fer oni koji kažu da nema testova. Srbija je testirala 5 puta više od Hrvatske.”

10.34 – Vučić o Hrvatskoj: “Nisam zainteresovan da odgovaram na hrvatsku kampanju, a i izbori su im sutra.”

FOTO/ TANJUG/ TANJA VALIĆ/ nr

10.32 – Vučić o Šapcu: “To je jedan neverovatan slučaj, izgubite sa 12.000 glasova u malom mestu i nećete to da priznate. 25 godina su prevaranti na vlasti, verovali su u sopstvene laži. To je demokratija u Srbiji, kad neko treba da vlada 30 godina, da bi prikrio lopovluke, to će da urade. Misle da će neki ambasadori da ih spasu, a narod u Šapcu je odlučio.”

10.31 – “Letelice nisu mnogo plaćene, ja sam se iznenadio kad sam čuo cenu. To se uglavnom drži u tajnosti, nema veze sa Kinom, a stvarno nije skupo. U visini je jednog dobrog helikoptera. Mi smo kupili 9 helikoptera od Erbasa, i imamo ugovor o tajnosti.”

Foto/Youtube/Printscreen

10.30 – “Ovo je 6 novih bespilotnih letelica koje smo kupili u Kini, koje imaju veliki domet, mogu da gađaju na udaljenosti od 9, a da snimaju na 250 kilometara. To postaje savremeni način ratovanja, mi nismo imali šansu da se merimo sa ozbiljnijim zemljama, a sada počinjemo, Pegaz uvodimo u sistem Vojske Srbije. Za sada imamo 18 raketa, kupićemo i više raketa, ovo je najbolje oružje, vidite kako se ratuje u Jemenu i Saudijskoj Arabiji, bespilotnim letelicama, nema ljudskih žrtava. Srećan sam što vojska raste i napreduje. Hvala još jedanput, nadam se da ste se obradovali kako ovo sve izgleda.”

10.21 – “Koliko košta raketa, 50.000? Računam da vam treba 60 raketa, to je 3 miliona samo za ove rakete, i plus za Pegazove, računam oko 5 miliona.”

10.18 – “Ako sam ja dobro razumeo, mi dignemo dron sa dve rakete i uništavamo svaki neprijateljski cilj na devet kilometara”, upitao je predsednik Vučić, na šta su vojni zvaničnici kratko odgovorili – “Tako je.”

Foto/Youtube/Printscreen

“Bolje da imamo što više ovoga nego bilo šta drugo. Jeftino, ubitačno, a nemamo žrtava”, rekao je Vučić.

10.17 – Vučić u obilasku: “Vidite da tamo u zalivu ratuju samo bespilotne letelice.”

Nabavkom kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A, Srbija postaje prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu, to neće biti samo prva borbena BPL u Vojsci Srbije već i prvi srednji daljinski pilotiran vazduhoplov u VS koja je do sada, počevši od 2008. godine koristila samo mini bespilotne izviđačke letelice (izraelski Orbiter).

VS dakle dobija sasvim novu klasu vazduhoplova, sasvim nove mogućnosti i sposobnosti, ali je još važnije da je u saradnji sa NR Kinom po pitanju bespilotnih letelica akcenat stavljen na transfer tehnologije koja će se primeniti na domaću bespilotnu letelicu Pegaz koja će takođe postati izviđačko-borbena.

Bespilotna letelica CH-92A koja pripada familiji BPL Cai Hong (skraćenica CH, u prevodu Rainbow, duga) je do sada čak i stručnoj javnosti bila manje poznat ili gotovo nepoznat tip kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice što je donekle i bilo za očekivati jer je reč o novijoj letelici čije su prve opšte poznate fotografije nastale na avio-salonu u Žuhaiju pre dve godine.

CH-92A ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus veći od 150 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat. Nosi dve navođene rakete dometa do šest kilometara i namenjena je za izviđanje, korekciju artiljerijske vatre i za napad na važne ciljeve, kao što su laka vozila, radarsko-komunikacioni sistemi i drugo.

Na odabir CH-92A najverovatnije je uticalo to što su njene taktičko-tehničke karakteristike vrlo bliske domaćem Pegazu, zvanično znamo da je nosivost kineske letelice za 20 procenata veća (nosivost Pegaza je 40 kg što se odnosi i na elektronsku opremu). Sve sličnosti kineske i srpske BPL mogu olakšati rad inženjerima na doradi Pegaza do željenog izgleda i zadovoljenja zadatih taktičko-tehničkih zahteva.



Izvor: Objektiv.rs, Tango Six

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar