“Ne znam čemu služe te DEZINFORMACIJE”: Doktorka Darija saopštila sa koliko testova raspolaže Srbija

Epidemiolog se oglasila povodom tvrdnji da fale testovi

Foto: Printscreen/RTS

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević negirala je informacije o manjku testova kojima Srbija raspolaže.

Takođe, ona to ističe kao jedan od razloga za današnju posetu Novom Pazaru premijerke Ana Brnabić i ministra zdravlja Zlatibor Lončar.

“Iz tog razloga što je stizalo dosta dezinformacija, a da bi se stekao pravi uvid u situaciju, državni vrh je otišao tamo. Tamo je vrlo sličan scenario, kao i u mnogim mestima koja su dozvolila da se to desi. Bilo je okupljanja i proslava odakle je krenulo. Mnogi pacijenti su čekali da prođe samo od sebe i kasno su se javljali u bolnicu”, rekla je zamenica direktora instituta “Batut”.

Ona je rekla da je to jedan od razloga zašto je bilo zastoja prilikom pregleda u Novom Pazaru i zbog čega su se formirali redovi.

“Očekivana ljudska reakcija je da se stvori jedna vrsta straha. Kovid je postao nešto što je opipljivo, ranije su se ljudi pitali da li on uopšte postoji. Danas veliki broj nas zna nekoga ko je inficiran”, izjavila je Kisićeva.

Negirala je vesti koje su govorile o nedostatku broja testova koje Srbija poseduje.

“Mi u ovom momentu imamo preko 250.000 testova. Takve vrste dezinformacija ne znam čemu služe. Mi pred sobom imamo veoma ozbiljnog neprijatelja i ne treba da trošimo energiju na objašnjavanje dezinformacija. Broj testiranih pokazuje da imamo dovoljno testova”, poručila je ona.

Odgovarajući na pitanje zašto su nove mere usmerene ka Beogradu, uprkos novim žarištima u Srbiji, istakla je da ukoliko dođe do pogoršanja te mere će biti primenjene i na ostale gradove.

“Broj slučajeva u Beogradu, dve trećine svakoga dana. Tu je najveći broj stanovnika, najveća gustina stanovništva. U ovom momentu je ovakva vrsta preventivne mere doneta za naš glavni grad, ukoliko bude neophodno uvešćemo i u drugim mestima”, rekla je ona.

Jedna od zabrana je obavezno nošenje maski, ali je ministar Zlatibor Lončar najavio da kršenje mera Kriznog štaba neće biti kažnjavano.

“Nije cilj ovih mera uvođenje sankcija i kazni. Kaznena politika nikada nije prihvatljiva i to je poslednja instanca. Važno je da građani shvate koliko je za njih lično da poštuju mere. Nije cilj uvođenje kontrola i plaćanje kazni. Cilj je da se zaštite građani”, izjavila je ona.

Govorila je i o broju studenata koji su zaraženi.

“Te brojeve pratimo na dnevnom nivou, više od 200 je do sada potvrđeno. Među njima, makar trećina je iz studentskih domova. Ne samo studenti, nego niko od nas u poslednje vreme koji nismo testirni, ne znamo da li smo zaraženi. Zato su maske bitne. Student kada se vrati kući takođe mora odgovorno da se ponaša”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je istakla da virus nije nestajao, iako je toplije vreme dovelo do njegovog slabljenja

“Virus nikada nije nestao, ali smo mi počeli da se ponašamo kao da jeste. On je onda vrlo brzo pokazao da je među nama. To što su se mnogi ponadali da će vremenski uslovi da sami odrade posao, nije se ispostavilo kao dovoljno. Sigurno da kada je toplije, ovaj virus iz rezervoara zaraze kraće leti i pada na tlo. Manja je verovatnoća da se prenosi kapljičnim putem”, poručila je ona.

Izvor: B92.net

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar