Obezbedite sebi kvalitetan san u samo 5 koraka: Detoksikujte spavaću sobu

Nekoliko sitnih stvari bi moglo da vam bude od ogromne pomoći

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/senivpetro

San je izuzetno važan.

Mnogo puta ga potcenimo, ali je istina da on uveliko utiče na naš organizam.

I zato je jako važno omogućiti sebi okolnosti za što bolji i kvalitetniji san.

To ne možete da postignete bez ovih 5 koraka “detoksikacije” spavaće sobe.

Mobilni telefoni, igranje igrica, gledanje serija na Netflixu, ali i nered u sobi, onemogućuju vam spavanje. Dokle god provodite vreme pre spavanja u tim aktivnostima nećete brzo zaspati.

Foto/Freepik/wavebreakmedia_micro

1. Odmaknite se od ekrana

Prvi i najvažniji korak detoksikacije spavaće sobe se odnosi na pomeranje ekrana iz spavaće sobe.

Gledanje Netflixa u krevetu, pretraživanje Instagrama ili odgovaranje na e-mailove pre nego što odete da spavate je recept za katastrofu što se spavanja tiče.

To je pre svega zbog činjenice da svi naši ekrani – od lap-topova, pa sve do iPada, telefona i televizora – emituju veštačku plavu svetlost, što odlaže oslobađanje melatonina, hormona koji proizvodi san. Ekrani su stimulansi: oni drže vaš mozak budnim, blokirajući svaku šansu da prirodno zaspite.

Umesto toga navijte alarm na vreme kad bi trebalo da isključite telefon (idealno sat vremena pre spavanja) i uređaje stavite da se pune van spavaće sobe.

Foto/Pixabay/PublicDomainPictures

2. Kupite budilnik

Ako nećete da se oslonite na svoj pametni telefon da biste ustali ujutru, verovatno ćete morati da uložite u neku vrstu alarma.

Sećate se budilnika? Ti mali uređaji koji su od jutra zujali i zveckali, možda bi mogli da vas probude iz sna. Većina je potpuno nestala sa pojavom pametnih telefona, koji često dolaze sa opcijom za alarm.

Ali, budilnici imaju svoje prednosti.

Jedna od prednosti budilnika nad telefonskim alarmom je što mnogi od njih dolaze sa svetlima – pa ako se probudite usred noći i želite da znate koliko je sati, to možete da saznate i bez da pogledate podsticajno plavo svetlo na vašem telefonu.

Foto/Pixabay/Pexels

3. Poboljšajte svoj krevet

Ako ozbiljno razmišljate o detoksikaciji spavaće sobe, morate da nadogradite svoj krevet.

Kad je reč o okviru kreveta, razmislite o onom koji je napravljen od održivih materijala kao što je reciklirani čelik i bez isparljivih organskih sastava, koji bi mogli negativno da utiču na kvalitet vazduha u vašoj sobi.

Isto tako, najjeftiniji dušeci mogu da se izrade ​​od materijala sa visokim sadržajem HOC-a, kao što je poliuretanska pena. Ono što bi trebalo da potražite jeste dušek koji u sebi sadrži prirodne materijale, bilo da je to vuna, organski pamuk ili prirodni lateks.

Foto/Pixabay/JayMantri

4. Promenite posteljinu

Takođe možete i morate često da menjate posteljinu, jer to jako utiče na kvalitet odmora koji ste u mogućnosti da dobijete.

Kao opšte pravilo, trebalo bi da spavate na posteljini od prirodnih vlakana, jer to pomaže u regulaciji temperature spavanja podstičući protok vazduha oko tela.

Takođe ne sadrže nikakve oštre hemikalije koje bi mogle da nadraže, ili utiču na vašu kožu.

Posteljina od lanenog materijala je najbolja tkanina za spavanje jer reguliše temperaturu, vlaži i biorazgradiva je.

Foto/Pixabay/jeanvdmeulen

5. Očistite sav nered

Konačno, nijedan detoks nije potpun bez uklanjanja nereda.

Najbolji način da to uradite jeste da se rešite svih nereda, posebno oko svog kreveta. Očistite nered na vašem noćnom ormariću i držite tamo samo osnovne stvari, kao što su budilnik, hidrantna sredstva i knjige.

Pokušajte i da prostor oko vašeg kreveta bude uredan, osiguravajući da smanjite vizualni stres koji na vas utiče podsvesno.

Nered treba da ograničite, bilo da je to gomila časopisa ili knjiga – jer to može da doprinese da se u svom prostoru osećate neorganizovano i pod stresom,



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar