RIK odbacio 116 prigovora birača u vezi sa izborima

Odbačeni su i navodi da na dan glasanja Srbija nije imala Skupštinu i Vladu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/Sava Radovanović

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je danas 116 prigovora birača koji su se odnosili na nepravilnosti u sprovođenju izbora 21. juna.

RIK je kao neosnovane odbacio 96 prigovora birača podnetih na današnji dan koji su se, između ostalog, odnosili na nemogućnost utvrđivanja identiteta članova biračkog odbora, postojanje rizika po zdravlje, na to da RIK nije prilagodila izborni postupak konkretnim okolnostima…

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su ti prigovori blagovremeni i podneti od ovlašćenih lica i napomenuo da Komisija sprovodi izbore u skladu sa zakonom i pravilima o radu biračkih odbora, a u ovom slučaju i u skladu sa zaključkom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19.

Kada je reč o prigovorima da je glasanje sprovedeno na osnovu nezakonitog rešenja o nastavku sprovođenja izbornih radnji, konstatovano je da se osporavanje na rešenje ne može vršiti prigovaranjem na sam dan glasanja.

Odbačeni su i navodi da na dan glasanja Srbija nije imala Skupštinu i Vladu, sa obrazloženjem da te institucije nisu relevantne za ocenu nepravilnosti sprovedenog glasanja.

RIK je kao neblagovremene odbacio i 19 prigovora birača podnetih zbog nepravilnosti na dan izbora uz napomenu da se prigovori podnose u roku od 24 časa od održavanja izbora.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar