Kisić Tepavčević otkriva: Koronavirus nije isti kao u martu i aprilu, jedna stvar je NAJVAŽNIJA

Izaziva mnogo blaže forme bolesti, ali se prenosi na isti način

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO/ TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/nr

Zamenica direktora “Batuta” prof. dr Darija Kisić Tepavčević ukazuje da koronavirus više od tri i po meseca cirkuliše u Srbiji. Međutim, sada po karakteristikama nije isti kao u martu ili aprilu.

“Po karakteristikama nije isti kao kada je detektovan u martu i aprilu, izaziva mnogo blaže forme bolesti, ali se prenosi na isti način. Ako mu dozvolimo, on će to iskoristiti”, navela je Kisić Tepavčević.

Ukazuje da su faktor rizika sve manifestacije na kojima smo u kontaktu duži period. Manja je opasnost kada je manifestacija na otvorenom, kao što je slučaj sa nekim sportskim događajima.

Najvažnije je poštovati preporuke epidemiologa, kao što, kako ističe Kisić Tepavčević, to čine penzioneri.

“Mi iznova ponavljamo isto: Primenjivati mere fizičke distance, nošenje maske i pranje ruku spasavaju živote. Da se ugledamo na najstarije koji, iako su u najvećem riziku po strukturi obolelih, ne obolevaju, u zavtorenim prostorima oni nose maske”, rekla je zamenica direktora “Batuta”.

Zaraženih ima među studentima, a dr Kisić Tepavčević navodi da ih je oko 20:

“Oni imaju asimptomatske, ili blaže manifestacije. Ali i među njima ima hroničnih bolesnika i kod njih je povećan oprez.”

Na pitanje da li ima dovoljno mesta u bolnicama, doktorka navodi da zasad ima i da kapaciteti u okviru infektivnih klinika zadovoljavaju potrebe.

“Prethodnih meseci smo pojačali kapacitete, tako da kada nam je trebalo stavili smo u funkciju bolnice, povećali broj respiratora, a onda jednu po jednu isključivali. Nadamo se da nam više nikada neće biti potrebno da rade u punom kacapitetu, ali zasad kapaciteti infektivnih klinika zadovoljavaju potrebe”, navela je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o trudnicama, ginekološko-akušerske klinike imaju izolacione jedinice za sumnjive ili pozitivne slučajeve.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar