Umesto aspirina, pojedite 20 trešanja: Voćka koja poboljšava san i pomaže kod bolesti srca

Kada je sezona počela, teško je da pronađete opravdanje da ne pojedete nekoliko trešanja danas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Može se reći da su trešnje jedna od najmoćnijih voćki koje postoje. Obezbeđuju nam bitne hranljive materije, a ne sadrže veliku količinu kalorija.

Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, zato možete da ih ponesete na posao i jedete između obroka.

Spisak materija koje sadrže trešnje je dugačak: vitamin C za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv. Medutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini. Tamne trešnje sadrže više boje, pa su one i zdravije.

U nastavku teksta saznajte nešto više o prednostima koje trešnje imaju za naše zdravlje.

Smanjuju rizik od raka

Nema leka za rak, ali ukoliko jedete antioksidativno voće i bobice, uključujući i trešnje, možete značajno smanjiti rizik od raka. Nekoliko studija pokazuju da konzumiranje trešanja ili redovno konzumiranje soka od trešanja može da spreči rak debelog creva. Naravno, to ne znači da treba da grickate trešnje ceo dan i noć da ostanete zdraviji i živite duže, ali nekoliko trešanja će biti dovoljno da osetite sve zdravstvene prednosti koje trešnje nude.

Foto/Pixabay.com

U borbi protiv dijabetes

Ako imate povećan nivo šećera u krvi, možda vam je teško da pronađete zdravu užinu koja ima nizak glikemijski indeks. Trešnje su savršene za užinu, jer imaju glikemijski indeks niži od borovnice, kajsije, grožđa, breskve. Dodajte šaku trešanja jogurtu i imate zdravu i ukusnu užinu u tren oka.

Foto/Pixabay.com

Povećavaju funkciju mozga

Kao i mnoge druge vrsta voća, trešnje sadrže moćne antioksidante koji mogu da zaštite mozak od demencije i Alchajmerove bolesti. Trešnje se mogu pohvaliti fantastičnim svojstvima u jačanju memorije, što ih čini savršenom užinom za studente i zauzete ljude. Sledeći put kada ne možete postići da završite svoj težak projekat, pijuckajte svoj omiljeni sok od trešanja da date mozgu malo podsticaja.

Foto/Pixabay.com

Sprečavaju bolest srca

Trešnje su divan izvor antocijana i kalijuma, koji pomažu u regulaciji krvnog pritiska i pulsa i smanjuju rizik od hipertenzije i moždanog udara. Trešnje su takođe bogate fitosterolima koji snižavaju nivo lošeg holesterola. Srčana oboljenja su i dalje najčešća oboljenja ljudi širom sveta, tako da dodavanjem trešanja u vidu deserta, užinee ili pića možete pomoći sebi da se osećate malo zdravije.

Foto/Pixabay.com

Umesto aspirina

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina. A još jedna dobra vest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije. Pomoći će i da ublažite bol u mišićima i menstrualne grčeve.

Foto/Pixabay.com

Pomažu da izgubite kalorije

Mnogo sati provedenih za stolom u kancelariji, brza hrana i visokokalorične grickalice dovode do problema sa viškom kilograma. Ukoliko se borite da izgubite tih nekoliko dodatnih kilograma onda obavezno uvrstite trešnje u svoju ishranu i to na dnevnoj bazi. One sadrže 75 odsto vode i dosta vlakana. Voda i vlakna će pomoći tako što će vam pružiti osećaj sitosti duže nego inače.

Foto/Pixabay.com

Poboljšavaju san

Ako imate problema da zaspite, preporučujemo vam da grickate trešnje pre spavanja. Trešnje su bogate melatoninom koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i sprečava nesanicu. Mnogi lekari preporučuju da pijete sok od trešanja. Trešnje neće pomoći ljudima koji pate od hronične nesanice, ali mogu pomoći ukoliko povremeno ne možete da zaspite.

Foto/Pixabay.com

Za kosti i kožu

Trešnje su dobra prirodna preventiva protiv promena i oštećenja na kostima i pomažu u održavanju vitalnosti skeletnog sistema. Pošto imaju magnezijum i kalcijum i određene količine bora, trešnje dosta mogu da doprinesu očuvanju zdravih kostiju. Zahvaljujući udelu vitamina A, trešnje doprinose lepom i svežem izgledu i strukturi kože. Takođe, zbog visokog sadržaja antioksidanata, trešnje će pomoći vašem telu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju prevremeno starenje kože.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar